söndag 27 februari 2011

"E man klok eller?"

Ibland undrar jag om man har alla hästarna i stallet! Hur kan man välja ett svinkallt Södra Utmarken istället för den sköna soffan och varma filten hemma? Detta för att se en träningsmatch! Tydligen finns det fler fotbollsnördar än mig. Man säger ju att det finns inget dåligt väder utan bara kläder. Ser man till gentlemännen till höger så har det verkligen tagit lärdom av detta.

Ordförande satte innan match ett mål med dagens övning, som vanligt storslaget och främmande för realistiskt tänkande. Matchen skulle vinnas med minst 5-0. Analytikern Rydasp log som vanligt och gav det uttömmande svaret som vi tidigare har hört. "-Jo". Trots en seger med bara 2-1 så får man väl vara nöjd för det var ju första matchen för året. Underlaget gav ju rysningar, föll man och slog huvudet i backen så skulle det nog dröja innan man reste sig.


Visst är IFK Berga en förening som plockar upp ungdomar från egna leden men sett till dagens avbytarbänk så har man nog gått för långt. Men, men man vet ju aldrig, kanske du måste se upp nu "Tjappe", konkurrensen hårdnar.


Sett till matchen så blev jag imponerad av nye TobiasJ och JohanL, två riktigt bra nyförvärv som lovar gott.

En frusen Bill gick när det var tjugo minuter kvar, skyllde på att minstingen skulle spela match. Trots att vi påpekade om att det var över två timmar tills dess så smet han iväg.Däremot var det roligt att se en gammal bekantskap vid sidan om planen. Hade givetvis varit roliga om han varit på men lika spännande som att följa IFK Berga blir det att se hur lång "Mårten" går. Var han här som spion för om tre år spelar vi ju i samma division.



Med vitt skägg och blåa tår likt Finska flaggan begav jag mig till Gasten för att se Utvecklingslaget spela mot Möre. Det var inte mycket som stämde där ute! Det skulle varit match mot ST.Sigfrid, Berga saknade målvakt och ingen domare var kallad.

Turerna gick många innan man tillslut fick tag i en matchledare. Sist in på arenan fick ta det och det blev en kaffesugen Irma som efter 10 år fick göra comeback. En stilla fundering, la hon av redan vid 24? Efter att torkat sig om näsan bar det så iväg och jag måste säga att hon klarade det med bravur. I målet hoppade "Ricke" in och man kan ju ställa sig frågan, när släppte han in tre mål på en halvlek sist? Nu spelade det ingen roll för Berga vann även här och då med siffrorna 4-3. Notabelt är att Möre gjorde 5 mål.

Efter denna fotbollslördag åkte jag hem och satte mig i den sköna soffan med varma filten. Gjorde vadå? Tittade på fotboll givetvis. Man är ju inte nörd för inte! I skrivande stund börjar så känseln i fötterna komma åter så det finns hopp inför onsdagens match mot KFF Tipselit. Den dan jag tar 100:- från Bill!

Till sist sänder jag en tanke och hälsning om bättring till Lasse Jönsson. Vi är många som tänker på dig!




fredag 25 februari 2011

Nu kör vi

Matchstart i helgen. Nu kör vi...
 
Fredag igen. Som alltid en riktigt go kväll.
 
Conde å Lindberg tekniktränar

Kollade in Bergabrödernas träning igår. Hygglig temperatur ute vid Gasten, - 5 Celsius mot tidigare -14,5 i veckan. Bistert. Inledningen av träningen var uppdelad på offensiva uppgifter, löpvägar och avslut för ena gruppen och mer uppspel och långpass för övriga. Naturligtvis inga optimala förhållanden för tränare Gson att - i kylan - instruera och försöka få till en samsyn mellan lagdelarna. Det som saknas hittills är "timeingen" i spelsituationer och avslut. Det finns dock gott om tid att hitta rätt i dessa detaljer och när det gäller rörelse och initiativ tycker jag det ser rappare ut på många ben mot bara för två veckor sedan.  

Tjappe och Släggan kör rehab...

 
 
På rehabsidan har vi Släggan, Tjappe och Fjädern. Tyvärr såg även Gomez ut att halta lite under kvällens avslutande övningar, hoppas inget allvarligt bara.
 
 
 
 
 
 
Kvällens träningstrippel går till...
  1. Robin Karlsson, utstrålar självförtroende, initiativrik och rapp. Stänkte dit två baljor under spelet efter att fullföljt löpningen från backposition. Imponerar.
  2. Johan Leandersson, nyförvärv med bra blick för spelet, rörlig och lite avig i sina dragningar. Ska bli spännande att se i den blåvita dressen. 
  3. Albin Carlsson, kan se lite lätt ut i närkamperna ibland, men löpvillig som en Duracellkanin och fullföljer alltid in i kaklet.
Härligt. Nu börjar man se ljuset i tunneln. Träningsmatcherna drar igång i helgen för våra blåvita lirare. I morgon match mot Kalmar Södra ute på Södra Utmarken kl 11.00. Utvecklingslaget matchar mot Möre på Gasten kl 15.00. Perfekt, tre timmar fotboll live, samma - om inte bättre känsla - som när det är avspark för fotbollsmiljonärerna i Campions League kl 20.45 på tisdagar och onsdagar. Hoppas vi ses vid sidlinjen. Ta på dig långkalsonger !  
 
Med anledning av den "happening" (förbaskat trevligt och bra initiativ förresten) som IFK Berga och IFK Kalmars seniorspelare anordnar under lördagskvällen levereras här en för kvällen speciell information för klubbar med namnet IFK http://sv.wikipedia.org/wiki/IFK
  
Drar till med två bildgåtor idag.
Är som vanligt ute efter "fotbollsuttryck". Ser fram emot personliga och kreativa förslag...
 
 
 
"Rätt svar" ges i tisdagens blogg. Nu kör vi / BloggarBill
 

onsdag 23 februari 2011

Smått och gott

Varför tränar man, vad vill man uppnå? Med tanke på att man "offrar" en kväll för att ta sig till Gasten i -10 så måste det finnas en stark drivkraft! En del gör det väl för att må bättre och därför plågar sig lite extra andra gör det för att uppnå ett mål i sitt idrottsutövande!



I Brasilien har man en ideologi när det gäller fotbollsträning, " vi tränar på det vi är bra, det andra struntar vi i". Motiveringen är att det dåliga kommer man ändå inte använda. Till viss del har de väl rätt, är man högerfotad så skjuter man inte med vänstern. Oavsett hur mycket man tränat, det sitter i huvudet!


Här hemma tränar vi på allt för att på så sätt få en mer allround spelare. Därför är vi kanske inte lika tekniska men vi är mer kompletta.


Träning ger också ett kroppsligt behov. Måndagsträningen gick om stöpet eftersom ljuset på Gasten lyste med sin frånvaro. Underbart är då all ny teknik. SMS och alla fick veta att dom kunde ha en myskväll framför TV:n istället. Nja inte alla. Björn kom ju insläntande, "min mobil fungerar inte" och Lindberg var ju som vanligt redan där. Dessa "gamlingar" ville då inte låta det vara bortkastat samtidigt som dom ville impa lite på tränare och ledare. -Vi tar väl en löprunda istället! De sprang ut i vinterkvällen och alla kvarvarande diskuterade hur länge de skulle vara borta, 5-10 minuter låg buden på. Det var inte så galet gissat, efter 11 kom två svettiga och slutkörda spelare in.


En stilla undran är dock efter den inställda träningen, om inte KFF hade varit i La Manga hade då lyset fungerat?

I tomtestugan var det full verksamhet i måndags kväll, tomtefar Kalle snickrade och sågade för fulla muggar. Undra vad alla pojkar i IFK Berga kommer få i sina hårda paket till jul. Energin och kraften tyder på att något fint kommer det bli.

Bill undrade var jag var i lördags och det är skönt att någon saknade mig. Hade tyvärr förhinder vilket var tråkigt för enligt text och bilder var det trevligt. Bilderna visade på åtskilliga "röda" ögon.


På fotbollsbloggen söker man genom röstning årets lokal fotbollsprofil. Kanske det vore något för oss i Bergabloggen med inriktning på IFK Berga. Får ta ett snack med broder Bill!

Till sist en skön kommentar som jag läste i Barometern här om dagen. "-Jag skulle aldrig kunna göra så! Jag vill avsluta min karriär i Kalmar FF." Cesar Santin ger sin syn på David Elms val och sin framtid. Det finns klubbkänsla även på denna nivå.

Ha en trevlig kväll.

måndag 21 februari 2011

Årsfest å paparazzi

Var på IFK Bergas årsfest i lördags. Festligt. Folkligt. Fullsatt. Ordförande Mårtensson, som för övrigt omvaldes på årsmötet tidigare under dagen, inledde kvällen med att sia om blårändernas framtid. Mårtensson sparade inte på krutet, utan målande upp ett scenario med Bergavikens stoltheter på stark frammarsch uppåt i seriepyramiden. Vi är många som gärna ansluter oss till den vandringen. För visst finns det fog för framtidstro i föreningen. Duktiga ledare, en stark ungdomssida och en seniortrupp som på sikt, ja redan i år, kan bli en obehaglig överraskning för många motståndare.
 
Här nedan följer "info med paparazzibilder" över hur kvällen fortlöpte. God mat från Kallskänken och gott att dricka från medhavd kasse satte fart på kvällens festligheter.  När matfaten började sina var det dags för 2011 års BordsKamp. Sex vinnarlystna konkurrenter gjorde upp äran och klassiska Dumleklubbor i en blixtrande trekamp. Full gas från första gren och decibellmätaren i klubblokalen pendlade allt som oftast över på rött.  
 
I första grenen krävdes det lungkapacitet, samarbetsförmåga och taktiskt sinne. Efter många omstarter och illvilliga försök till att tillskansa sig fördelar genom regelvidrigt beteende, hamnade till slut grensegern till bord 5, där ungtupparna Albin, Ludde och Niklas "blåste" övriga konkurrenter med en klockren insats. Ärligt, snyggt och stilrent !
 
Andra grenen var en ologiskt frågesport där JA betydde NEJ och NEJ betydde JA. Även här utmärkte sig bord 5, fast då mindre glamoröst, då ringräven Ola "Kaninörat" Håkansson redan i första omgången åkte ut och såg som ut en förvirrad och vilsen kaninhane på hundutställning. Upp med hakan Ola, det är säkert glömt inom 10 år... Denna gren krävde viss allmänbildning, fokus och koncentration tokdominerades av tjejerna vid bord sex. Rosel, Malin och Johanna manövrerade ut deltagare efter deltagare och stod ohotade med grensegern i en liten ask. Som att stjäla bollen från små pojklagsspelare som någon att tjejerna uttryckte det.
 
Avslutande och avgörande grenen handlade om boxning i lättvikt och tungvikt. Deltagare över 33 år gick i lättvikt som var en ganska behaglig lightversion av ballongboxning när det är som snällast. Tungviktsboxningen, för deltagare under 33 år, var dock ett riktigt fyspass. Med stegräknare fastsatta vid boxhandskarna skulle paren med blixtrande snabba slagserier få flest registrerade slag. Tekniken och taktiken varierade dock lika mycket som råvarubörsen i Ryssland. Efter en makalös tempostark slutspurt knep bord 4 med Simon "Tjappe" Gustavsson och Rickard Rudelius grensegern. Rudelius var så slut efter boxningsmatchen att han på stående fot lovade tränare Gson att han skulle börja köra boxningsträning på alla hängda grisar i kylen på City Gross. Vem vet, kanske han dyker upp i Rocky VII.  
 
Men en ruggig vinnarinstikt, djävulsk jämnhet och placeringarna tvåa, tvåa och etta sopade till slut bord 4 hem äran och Dumleklubborna. Segerfoto här till höger.
 
Från kvällen i övrigt lämnas följande utmärkelser: 
 
Kvällens tal; nykomlingen Tobias Jacobsson höll ett strålande tal om sin egen fotbollsbakgrund, föreningsambitioner och engagemang. Stort.
 
Kvällens luring; Irma och Siv lurade ordförande Mårtensson med sambo Rita på paketöppningen 
 
Kvällens "jag är aldrig riktigt nöjd"; Ordförande Mårtensson har alltid höga ambitioner
 
Kvällens största regelbrott; Herr Hägg fick en tokdos av adrenalin och låg med hela överkroppen över bordet och blåste i gren 1...
 
Kvällens tvivelaktiga regelkung; Patrik Rydasp hade synpunkter på allt och alla i trekampen.
 
Kvällens girlpower; Rosel, Johanna och Malin regerade i grenen "Ologiskt"
 
Kvällens protestskrivelse, bord 1 lämnade in en storleksbeskrivning på en ballong 
 
Kvällens snyggaste fluga: Albin Carlsson
 
Kvällens märkligaste taktik; Rauken körde nån slags trumsolo under boxningsmatchen
 
Kvällens festkommitte; Siv och Rita
 
Kvällens var var du; Bull
 
Kvällens dansantaste; Lasse Magnusson och Jonas Madsen
 
Skulle behöva din hjälp med att utse ytterligare utmärkelser under kvällen. Vem har gjort sig "förtjänt" av ett omnämnande. Lägg en kommentar / BloggarBill
 

lördag 19 februari 2011

Kyla kontra värme!




En del går på träning andra årsmöten. Ser man till PG:s lidande min så var det nog att föredra årsmöte. Bitande vind som skar ända in i benmärgen fick mig att snabbt lämna "Fredde" för en varmare klubblokal i Bergavik.



Där satt jag i goa värmen och drack kaffe med en och annan bulle. Vad gjorde killarna, jo sprang och slet i -4 och en vind som fick alla lemmar att stelna likt ett bottenfruset Kalmarsund. Alla får vi ju utlopp för våra talanger. Spelarna via bollen och jag via magen.



Årsfest föresten, firar man av det förra eller in det nya året. Förra året var ju ett succe år med serieseger så visst finns det att fira av. Jag vill dock påstå att de kommande åren ser ut att bli mycket framgångsrika för hela föreningen. Inte bara A-laget utan hela verksamheten från minsta telning ser ut att gå mot en ny era. Visioner finns och talanger skapar förutsättningar så visst finns det också något att fira in.



För att återgå till träningen så gjorde jag ett par noteringar. Madsen såg oerhört pigg ut inledningsvis vilket tyder på att det kommer bli kamp om keeperplatsen även i år. Gsson var mycket aktiv och bestämd hur han ville ha träningen och vad som skulle komma ut av den. Höjt ribban ett par steg nu, eller? Hans berömda mössa har fått konkurrens av Ola:s. Vid sidan om såg man Peter Rydasp som såg ännu mer stel ut om möjligt än när han var aktiv.



Till sist vill jag klargöra ett par saker efter att fått påstötning. I mitt senaste inlägg skrev jag att "Rauken" hade problem med positionspelet. Om ni dubbelklickar på bilden så förstår ni vad jag menar!



Min lilla rebus var det ingen som kunde lista ut. Berodde det på att den var för dålig eller för smart, välj själva. Svaret var i alla fall "Gasten".
Ha en trevlig kväll!










torsdag 17 februari 2011

Adrenalin



Adrenalin är "ett stresshormon och en neurotransmittor som utsöndras från binjuremärgen som svar på stimulering från sympatiska nervsystemet. Adrenalin transporteras löst i blodet och har en rad olika effekter på vävnaderna, som har det gemensamt att de ökar kroppens prestationsförmåga. Adrenalin utsöndras vid exempelvis hårt fysiskt arbete, psykisk stress och ilska. Adrenalinet försätter kroppen i "alarmberedskap", bereder kroppen på att fly eller slåss".
 
För vissa fotbollsspelare blir adrenalinet en injektion som påverkar prestationen positivt. Man blir het, taggad och visar hjärta. För några går det dock käpprätt åt helvete dvs man får en överdos adrenalin som pumpar ut ilska och aggression utan urskiljning över vad som är rätt eller fel. I veckans Champions League mellan Milan och Tottenham visade den italienska dammsugaren Gattuso prov på det senare. Hans aggression tog helt överhanden från fotbollstänket och han var tokhög på adrenalin och förbannad på allt och alla (även om han ofta är detta och det är en av hans bästa fotbollsegenskaper). Denna gången gick det dock överstyr. Polaren Flamini fick tuppspelet i en enstaka situation och gick in med full kraft, kastande sig raklång i luften med samtliga dobbar riktade mot ett motlägg/motståndare. Överdos. Det är viktigt att försöka hitta sig egen adrenalinbalans, den nivå som skapar "positiv aggresivitet" för att man ska prestera på topp. Helt enkelt sin egen vinnarkänsla.

Var nere och kollade in Bergaträningen i kväll. Just dom där "positiva adrenalin-egenskaperna" hoppas jag truppen kan förbättra och förädla under året. Fotbollsmässigt är jag inte ett dugg orolig, utan det viktiga är att "blåställen" inte är inhängda i garderoben på Bergavikens IP. Ska bli förbannat spännande att se truppens reaktion när det är usla vårplaner, orkanstyrka i vindbyarna eller motståndare uppväxta på gröt, knäckebröd och blodpudding som jagar tre poäng. Jag tror vi får se rakryggade blåvita ränder, men också ett och annat genomtramp i den uppåtgående utvecklingsspiralen. Konstigt vore det annars. Tränare Gson får tanka in lite adrenalinövningar innan seriestart. Pang på rödbetan.

Kvällens träningstrippel ser ut som följer:
  1. Jalal Eliassi, såg pigg ut som en nybadad ekorre. Spring i benen, rapp i dragningarna och vass i spelet. Formtoppad redan?
  2. Alexander Modig, gjorde ett gudabenådat vackert mål under matchspelet. En briljant lobb i tredje maskan uppifrån. Till och med Iniesta hade fällt en glädjetår över ett så vackert mål.
  3. Ola Grändås och Martin Carlssons kommunaloranga skor lyste upp gräsmattan. Vackert???  

Söndagens bildgåta där svaret låg öppet som en isvak var helt enkelt, "hörna". Mr Anonym knep detta med lite coachhjälp. PGponkens ena förslag "vilken tavla" ger sidovinst och fribiljetter till Konstmuseet. 

På lördag är det årsmöte och årsfest. Då garanterar jag att det blir ett par "spektakulära boxningsmatcher" som kommer att gå till historien. Hoppas du är laddad med rätt adrenalindos då / BloggarBill 

söndag 13 februari 2011

En strålande vinterdag


Snacka om kalvar på grönbete, det bara spritter i benen på vissa. I lördags var det så dags att göra ett första test vad vinterträningen har givit för effekt. Vilken strålande vinterdag det var och trots frusna fötter så värmde spelet stundtals. Framför allt blev jag impad av löpningar utan boll från många fötter. Var det för att ni frös om fossingarna eller tyder det på spelsinne? Roligt att se killarna från utvecklingslaget ta för sig och visa att dom vill varamed och tampas iår. Både Gsson och Tommy för utvecklingslaget måste varit tillfreds med vad de fick se.


Ibland blir det så här i början av säsongen lite mer vilja och mindre finess och satsningarna blir hårda men dock justa. Robin och Andreas anammade ordspråket "slå ihop sina kloka huvuden" och blodvite uppstod. Då Robin hade det nog varit skönt med lite längre hår.
Conde visade att han kommer bli en tillgång och möjliggöra ett lyft för laget med sitt spelsinne och rutin.
Även Juan visade att han kommer bli mycket nyttig i år. Tiden i Lindsdals IF har utvecklat honom. Betydligt starkare och mer speluppfattning kommer göra att han kommer bli ett stort hot mot alla backlinjer i trean.
Albin som vanligt löpstark som vanligt vilket också ledee till ett fint mål, som för övrigt finns på You Tube. Sök på "Ifk berga internmatch" .
Kan ju inte undvika att ta bild på linslusen så här har du Patrik.Ovanligt pigg i benen idag vilket inte säger litet. Måste säga att du har en snyggare mössa än Gsson, är det ingen som kan skaka fram en ny luva till honom!
Mathias löpstark som vanligt med en offensiv roll. Bra inlägg som skapade oroligheter i försvaret. Däremot var det något nytt som han tillförde som vi saknat! Snacket, äntligen en som tar tag i det under matchen ack så viktigt!

Trotts detta så var det kollektivet som gav mig stora förhoppningar. En bredd i truppen som kommer sporra alla till att göra sitt bästa.


Totalt sett så gick man hem från "Fredde" relativt nöjd med vad man sett. Så här tidigt ser det lovande ut och det skall bli spännande den 26:e mär årets första riktiga träningsmatch går av stapeln. En blåfrusen huvudtränare för utvecklingslaget njöt nog mest efter hans adepters prestation.


Eftersom kylan tycks behålla sitt grepp några veckor till så kommer det bli ett antal tuffa träningar till innan det vänder. Om man ser till dagens match så gör det inget för det finns klara tendenser som lovar mycket.

En liten fråga bara, hur är det med positionspelet "Rauken"? Vilket mål försvarar du?

Till sist får jag väl göra som Bill, lägga in en liten bildgåta. Det är inte ett fotbollsrelaterat uttryck utan mera en avgörande faktor för IFK Bergas framgångar år 2011.


Ha en trevlig fortsatt kväll. Ni har väl inte glömt årsmötet och efterföljande fest på lördag!









Hemsidor och Mr Bean

Sitter framför datorn idag och botaniserar lite bland de hemsidor som lagen har i division III sydöstra Götaland. I Sillhövda AIK har vi faktiskt en Bergaledare som är assisterande tränare, nämligen Magnus Hedstöm. Magnus är på hemmplan tränare för IFK Bergas P 99:or och tidigare spelare i bl a Lindsdals IF, så kännedom om våra blåvita boys finns närmare än ni tror. På Sillhövdas hemsida finns faktiskt ett litet udda inslag som jag inte sett någon annanstans. Här ligger veckans träningsprogram ute, så om tränare Gson har bekymmer med övningsvalet någon gång är det bara att klicka på nedanstående länk så får han kanske inpiration till en annorlunda press- eller skottövning: 
 
 
Är ni sugna på att se lite action och studera motståndarna lite mer i detalj så kan man gå in på Mohedas hemsida. Här finns några videoupptagningar från ett par av fjolårets matcher, så här finns det kanske lite taktiska detaljer att hämta. Stilrent å Snyggt.
 
 
Några hemsidor visar också upp "bloggar innifrån" där spelare beskriver träningssituation och snack i omklädningsrum. Här hittar du exempel på insidersnack från Nybro
http://empooshorna.blogg.se/  ...och från Rydaholm http://texasfc.blogg.se/ . Eller varför inte ta del av Ryssbys spelartrupp för 2011. Det verkar som om dom är många på träningarna?
 
På träningsfronten kör Berga denna vecka måndag, tisdag, torsdag och lördag. Lördagen den 19 februari är det dessutom årsmöte och årsfest. Klackarna i taket och tryck nere i klubblokalen. Ingen svår gissning.
 
Det har varit bra trafik på kommentarerna till bildgåtan. Från onsdagens gåta hittar jag ett rätt svar på kändis-look-a-like. Marcus prickar in Arsene Wenger som en klockren smäck, men så kan han sina "Gunners" också (trodde nog även att signaturen Zorro skulle ha bättre koll på arsenalarna...) Måste även säga att det blir sidovinst på Sportspegelns gamla ankare som inte heter Bosse Larsson men väl Bosse Hansson. När det gäller fotbollsuttrycket gick mina tankevindlingar denna gång "out of the box" som jag beskrev det. Det innebär att man måste försöka se andra vinklingar och lösningar än de som man först tycker sig se. Här fanns flera "bolltittaruttryck" vilket var naturligt, men mitt "rätta svar" lyder. Rollfiguren Mr Bean görs av skådespelaren Rowan Atkinson. Han har gjort Mr Bean och flera andra filmroller. Slutsatsen och svaret är därmet att han "filmar", något som italienska anfallare gör i parti och minut. Långsökt säger en del. Out of the box säger jag.
 
Här kommer en ny bildgåta. Vilket fotbollsuttryck tror ni jag är ute efter. Svar i torsdagens blogg.   
 
 
 

fredag 11 februari 2011

Att synas ger klirr i kassan!




Har varit på bio ikväll där av att jag är lite sen med dagens inlägg. Faktiskt andra gången i år som jag varit i en biosalong. Kvällens film var Kings speach vilken jag varmt kan rekomendera, strålande skådespelarprestationer och bra handling. Har du inte sett den, gör det!!!



Kvällens inlägg kommer handla lite om människors fåfänga och brist på att säga nej till allt som fotbollsklubbar och dess intresenter försöker få oss att köpa. Dagens fotboll handlar inte bara om det som händer på planen utan föreningarnas största verksamhet ligger i ekonomi.



Här om dagen var jag i Mörbylånga av alla ställen, för en del synonym med världens ände. Inte ens där kan man undvika att möta IFK Berga, på parkeringen utanför ICA sitter en morgontrött Patrik. Lite senare handlar jag på City Gross och vem man ser är ju inte så svårt att förstå. IFK Berga finns överallt så man blir alltid påmind sin tillhörighet. De bästa ambassadörerna för IFK Berga är ju vi alla som på något sätt är verksamma i föreningen.



Större klubbar gör också allt för att synas och det bästa sättet är ju att sälja matchtröjor. Igår presenterade en kvällstidning de stora klubbarnas inkomster vilket visade på miljarder. Real Madrid och Barca hovar hem mellan 1-1,5 miljarder varje år på suporterartiklar, Liverpool och Manchester United strax under. Vi plockar glatt upp plånboken och köper senaste upplagan för man är ju en suporter av rang och då är ju inte 800:- något att gråta över.. Stolt går vi runt i den nya matchtröjan och visar vilket lag som är bäst.



Är det då snyggt? Inte riktigt modestrikt och framför allt inte snyggt när magen putar ut lite grann.Bär man sedan United eller Chelsea tröja så blir det ju än värre, för att inte tala om Arsenal. När den sedan tappar sin lyster fläckad av diverse dryck och föda vägrar vi tvätta den på grund av risken för krympning. Att slänga den är ju ett rent helgerån och avfärdas omgående. Vad gör vi då, jo vi arkiverar den i en låda och köper en ny och klubbarna gnuggar händer och köper en ny spelare för en halv miljard.



Den enda jag kan tycka har stil ,moderiktig och framför allt moraliskt riktigt är väl Liverpool FC.



Vad vill jag då få sagt med detta, ärligt talat vet jag inte för jag köper ju själv så jag vill ju inte kastat sten i glashus. En sak är jag dock säker på, det är för mycket pengar som styr dagens fotboll. Tyvärr kommer det att fortsätta så och därför är det skönt att vara delaktig i en förening som IFK Berga. Visst behövs pengar här också men på en mer sansad nivå som gör att klubbkänslan finns kvar. Ju mer pengar ju mindre klubbkänsla är mitt påstående. Här behövs ingen matchtröja för att få bekräftelse men man är ju inte sämre karl än att man kan ändra sig.



Nu ser jag fram emot när IFK Berga släpper en matchtröja. Frågan är bara vilken jag skall köpa och om det kommer någon i XXXXl. "Släggans" lutar det nog mest åt eftersom den blir delvis finansierad.






Ha en skön kväll och ladda inför internmatchen.

onsdag 9 februari 2011

The Golden Bird

 
Var ute å rörde lite på späcket i går kväll. Tog promenaden från Berga bort mot Guldfågeln Arena, för att kasta ett öga på bergabrödernas träning på intilliggande Gasten. Måste säga att det är en ganska häftig skapelse som tonar upp sig när man kommer gående. Hoppas Kalmar FF har slantar över för att färgsätta arenan i en röd färgton på kvällen. Det blir pricken över i:et i imponerande. Ser fram emot en fullsatt "Golden Bird" mot Djurgården i första hemmamatchen. "Kaminerna" ska släckas en efter en.
 
Våra blåvita boys börjar bli lätt slitna nu. Det syns på träningarna. Man brukar bli lite tung och lätt skadekänslig efter en tre till fyra veckors tyngre belastning, innan det vänder upp igen. Varje spelare är dock unik och det finns inget facit på hur man reagerar. Totalt sett är det tempostarkt i spelövningarna, men jag saknar fortfarande ett par snäpp fränhet i dueller och närkampsspel. Fanns vissa goda tendenser till detta igår och det är inte fel att "leva lite rövare" för att få igång en positiv hets. Som alltid gäller det dock att balansera och värdera varje situation. Hetta å kyla i rätta lägen. Håll i ett par veckor till nu killar, för snart är det examensdags en gång i veckan och då blir det riktigt jävla kul. Träningsmatcher sa Bill nöjt, träningsmatcher vá ordet sa Bull.
 
Måste säga att jag är lite imponerad av de kreativa förslag som levererats kring de bildgåtor jag publicerat i bloggen. Senast kom ett hopkok av briljanta tanketrådar från Dr Q, M, Pierre och Mr Anonym. Bra jobbat. Den lösning som jag hade tänkt på i första hand snitsade dock PGponken till redan som första kommentar. Han satt nog å klurade i CA-bilen och tänkte tillbaks på gamla goa tider när han själv lirade ... "rätt svar" var nämligen "rundningsmärke"...
 
Skam den som ger sig. Nu laddar vi om. Nya kreativa förslag hoppas jag få till nedanstående bildgåta som är uppdelad i två frågor:
1. Vilket "fotbollsuttryck" tror ni jag är ute efter?
2. Vilken "fotbollskändis" liknar mannen på bilden? (Här finns tydliga "look-a-like-drag")
 
 
Återkommer med blogg å svar på söndag.
Innan dess ger bloggagbroder Bull er en aptitretare på fredag / BloggarBill

måndag 7 februari 2011

Det som göms i snö....



Det är inte bara ni spelare som väntar på att komma ut på grönbete. Var nere på Bergavik och letade efter våren. Just nu ser det mer ut som en vattenpoloarena men det gröna underlaget börjar skjuta upp.
Om ett par månader är det fullt av aktiviteter på alla planer och publiken kommer likt målen stå i täta led för att se alla begivenheter.

Eftersom "Släggan" antagit mitt vad förutsätter jag att det blir ett offensivt IFK Berga 2011, för självmål räknas ju inte. Däremot vidhåller jag 100:- eftersom jag inte vill bli känd som "han som stal godis från barnen".

Idag är framtidens historia. Ibland faller gubbgänget på terassen in i en skön dvala och minns den svunna tiden. Kommer du ihåg..., fanns ingen som kunde skjuta hårdare än..., annat var det förr! Hur kommer då kommande generationer minnas årets upplaga av IFK Berga.
Kommer du ihåg Patrik, han som med överstegsfinterna gjorde att till och med bollen blev grundlurad. Ricke, målisen som alltid var en tallang men slutade som butikschef på City Gross. "Tjappe" den vindsnabbe som var före bollen i mål. Jalal som sprang och sprang men aldrig kom till mål. Lindberg med dom avklippta underställen. "Rauken" han från Gotland som fick föreningen att bli SM mästare i varpa!

Det är ju upp till er vad facit blir. Förhoppningsvis kommer man komma ihåg er som den truppen där grunden till div. 1 lades. Ja jag vet att vi bor i Kalmar där -"det gaur int" är ledstjärna men det är dags att begrava den tanken för alltid. Viktigast är dock att bli ihågkommen som ett mycket framgångsrikt och gutt gäng. Det sistnämda är vi redan så nu spottar vi i nävarna och tar tag i det första också!

Nu skall jag åka ner på träningen och ta några foton. Eftersom jag inte hinner göra några vadslagningar så sticker jag ut hakan med att säga: Patrik kommer som vanligt tro att det är honom jag skall fota, linslus som han är.

lördag 5 februari 2011

Skoblock



På väg till City Gross i torsdags kväll. Tog en snabbis förbi Gasten och kollande in bergabrödernas träning. Det stod matchspel på stor plan på schemat när jag dök upp. Det syntes att det var en av de första tillfällena i år som det lirades på lite större ytor och/eller att det var ett "nedtränat" gäng med mjöksyra över öronen. Passningsspelet var riktigt uselt. Det var inte många passningar över 9 m som hittade rätt adress och det såg ut som om vissa spelare hade glömt att ta ur skoblocken. Några guldkorn landade dock på näthinnan och Tjappes stänkare rakt upp i nättaket var värt bensinpengarna. Roligt också att se Juan Gomez löpvillighet, rörelseschema och tajming i det offensiva spelet. Nu gäller det bara att finslipa kroppsspråket när bollen inte landar på fötterna och istället "ställa om" för ett offensivt försvarsspel. När den pusselbiten sitter som en ryggmärgsreflex blir det jävligt bra, Juan !
 
Robert Conde, senast i Kalmar AIK, men med spel bl a i Oskarshamns AIK och Lindsdals IF har ritat på för Bergaviken IP:s fotbolls-stoltheter. En spelare som jag utan att ha sett speciellt många gånger tycker har förmågan att värdera varje situation han går in i på ett bra sätt. Klokskap i ett nötskal. Ska bli spännande och se vad Condes rutin kan bidra med nere vid Kalmarsund. Varmt välkommmen mr Conde.
 
Såg inte till keeper Rikard Rudelius på dagens träning. Inte så konstigt, då jag hittade honom vid pastavagnarna nere på City Gross när jag letade efter tagliatelli. Kvällsskiftet på "Grossen" tog överhanden, men Ricke konstaterade på stående fot att hans skift nog var lika tufft som de avslutande löpningarna som tränare Gson kört på kvällens träning. Han smålog när han sa det...
 
 
 
På allmän begäran avslutar jag med en bildgåta. Vilket fotbollsuttryck tror du att jag är ute efter med nedanstående bild. Svar ges i onsdagens blogg, men jag ser fram emot kreativa, personliga och oväntade förslag / BloggarBill
 

Ett fotbollsuttryck...

 

torsdag 3 februari 2011

Som man bäddar .....



Kaxighet är både på gott och ont, ju mer ju större blir fallet när sanningen når ifatt. Träffade idag en stor suporter för Färjestaden GoIF, en självsäker liten prick som inte sparade på krutet. "-IFK Berga utan Marcus Mårtensson, herregud dom har ju inte en suck!" Jag log utvändigt och skrattade invärtes. Denna enligt honom själv väl insatta person gjorde ganska omgående klart att FGoIF var favoriter tillsammans med OAiK och det skulle bli kattens lek med råttan när vi kom till Tallhöjden och dom till Bergavik. Vad han inte tänkte på var att råttor har en benägenhet att bli stora och så iderika att de tar sig fram överallt när dom väl har bestämt sig. Så låt oss spela om det så kan vi diskutera efter.

På måndag tänker jag ta mig ned till träningen för första gången iår och skapa mig en uppfattning om årets upplaga. Har hört på stan att "Släggan" skall överraska i år offensivt. Bäst i backlinjen på att göra mål i serien talas det om. Skulle ge ett högt odds på Bet.com så därför får jag väl göra som Broder Bill, ett vad. 100:- på att "Släggan" inte blir bäste målgörare i backlinjen. Sätter du emot "Släggan"?


Såg i gästboken att Grändås är sugen på match, det är bara 24 dagar kvar tills Kalmar Södra. Får hålla med Ola att det är inte utan att man längtar. Träningsmatcherna trots snålblåst och kalla fötter är ju ett riktigt vårtecken. Efter en lång vinter skall det bli kul att återförenas på "Gubb bänken" med Bill, Mårtensson, Gustavsson m.fl. Där vet man hur riktig fotboll spelades.

Liverpool bytte spelare för en miljard i veckan, snacka om en galen värld. Men även IFK Berga kommer satsa stora pengar på sin trupp den närmaste veckan! Vi har hittat en sponsor som finansierar en ny mössa till tränare Gunnarsson. En mössa som går ner över öronen utan att glida upp!


Till sist måste jag avsluta där jag började, vet ni varför Färjestaden har denna kollektiva målgest?
De har så många små spelare så att alla måste ner på deras nivå!

tisdag 1 februari 2011

Gasten

Första träningen på Gasten, vid Guldfågeln Arena...

Var nere och kollade gårdagens träning på Gasten ute vid Guldfågeln arena. Konstgräset verkade vara mer fotbollsmässigt än biljardmattan på Fredde och även om planerna ligger rätt öppet så kommer det säkert att bli en mer inramad fotbollskänsla när allt kommer på plats. Det enda som saknades var ordförande Mårtensson, han brukar förlägga sina kvällspromenader till Bergas träningstider... idag missade han att gå ner minst 0,5 kg på att hämta bollar utanför Gastens höga stängsel. Det gäller att hoppa över wienerbrödet imorgon...
 
Fotbollsmässigt såg det piggt ut stundtals, även om koncentrationen i avslutsögonblicken måste skärpas ytterligare. Det haglar inte målchanser i trean, så det är lika bra att inleda året med målfokus på träningar och träningsmatcher. I övrigt kan noteras:
 
  • Kvällens strut. Släggan fick en sneträff med höger utsida och bollen borrade sig upp i krysset. Maxflyt, eller? 
  • Kvällens skada. Björn Johansson fick tyvärr bryta träningen med smärta i skenbenet.
  • Kvällens bollspridare. Ola Grändås landade ett flertal "pausskott" utanför Gasten. Stor-Rudelius fick agera bergsget. 
  • Kvällens rehab. Marcus Rydasp har börjat röra på sig så smått. Lovar gott.
  • Kvällens pådrivare. Tobias Jacobsson visade nyttiga egenskaper.  
  • Kvällens löpsteg. Målvakt Alexander Nilsson såg oförskämt stark ut i de avslutande löpningarna.
  • Björn undersöks av doktor I
  • Kvällens gotlänning. Rauken utan konkurrens. Hånflinande åt mitt pärklag och lyfte fram Albin "Vesslan" Carlsson som sin troliga stjärna till sommarens begivenhet..
 
Kan bara hålla med Bull från gårdagens blogg, det känns som om våra ambitioner att fånga fotbollen i allmänhet och IFK Berga i synnerhet gett bra surr i cyberrymden. Många följer BergaBloggen. Vi håller oss nu till vår matchplan för att ni inte ska tröttna på oss och vi på er. Vi kommer alltså att uppdatera bloggen varannan dag nu i februari om inte David, Viktor och Rasmus Elm plitar på övergångshandlingarna. Då kör vi en special, även om det inte skulle vara en "bloggdag" / BloggarBill