onsdag 27 februari 2013



Skiftningar som leder till serieseger!



Inte en träning är den andra lik vilket normalt sett är positivt. Omväxling i övningarna brukar ju stimulera och höja motivationen men när det gäller vädret ger det både bryderi och frustation. 

Ena träningen slår snökanonen till med råge men trots detta så spritter benen i spelarna och man kan inte ta miste på glädjen när bollen än en gång syns på Gasten. Vinden ven, snön yrde men alla syntes trivas om man bortser från vissa som hellre höll sig inne i bilen och värmen.

Veckan där på fanns lite uns av vår och mattan var än en gång grön. Att den skiftat i färg berodde till viss del på plus grader men också att Kalmar FF kommit hem från La Manga och värmen var på satt. Nu är det nya regler som gäller när storebror skall träna!

 Nu blev en del övermodiga och vips var kortbyxorna framme, idioti tyckte många men sanningen var enligt säker källa att vissa spelare kommer från mindre bemedlade klubbar.
-Det är inte alltid att man hade råd till träningsställ så man blev härdad.

Efter välförtjänt ledighet var så tränarna tillbaka efter sina skidresor. Skönt för killarna att höra dessa ljuva tungor igen. Många borta på grund av skador eller sjukdomar gör att man känner igen IFK Berga i uppbyggnads skedet. Lite av en följetong, för vem kommer inte ihåg förra året. Trots litet underlag måste jag än en gång imponerat konstatera att bolltempot är det som skiljer mot 2012. Tillika passningsspelet har fått en högre nivå vilket får mig att göra följande konstaterande. Det lag som skall slå oss i år måste vara riktigt, riktigt bra! Tre målvakter i träning höjer kvaliteten vilket både syns men framför allt hörs från Tommy!

Detta för mig utsökt till den utlovade tabellen. Jocke L. frågade mig för en vecka sedan:

-Du tippade ju Smedby förra året och hade ju nästan alla rätt vilka vinner 2013?

Jag vet att det är tidigt på året men med de spelarna laget har på pappret och förutsättningar så är det IFK Berga som kommer hamna i topp. Kommer säkra seriesegern ganska ohotat, allt annat skulle vara en prakt sensation. Nu säger många att det inte är lätt att gå ut som favoriter, man letar fällor och fel. Se istället möjligheten och den är ganska klar i min kristallkula utan att det finns ett uns av kaxighet som grumlar synen. Någon som sätter emot?

 Fighten om andra platsen och kvalet kommer stå mellan Myresjö, Nybro och Växjö BK där den förstnämnda är favorit på grund av tradition, rutin och lagstyrka. Nybro har en bra trupp men något tunn samtidigt som man de senaste åren blandat och gett vilket gör att jag sätter dom som nummer tre. Outsidern Växjö BK kommer överraska många och kommer prestera en rolig fotboll vilket för dem till en fjärde plats.

På lördag kommer första mätningen genom match mot Färjestaden GoIF borta. Faktum är att jag väljer bort Premiere Liege för denna matchen och det säger allt. Kommer du?

På lördag slänger jag in ett extra inlägg med ett referat från matchen och Bill lär väl analysera den på onsdag. Till dess får ni ha några sköna dagar i vårens tecken. Tommy Berg, snart kommer inläggen oftare lovar!

onsdag 20 februari 2013

Back in Business



Inför 2012 lyckades IFK Berga knyta till sig Joachim Lantz som då lämnade Mjällby AIF för spel med blåränderna i division tre. Jocke bidrog med massor av erfarenhet och Bergas defensiva spel utvecklades påtagligt. Under hösten tog Herr Lantz steget över till Öster och var med att spela upp Växjölaget i allsvenskan. Nu är han tillbaka på Bergaviks IP.

Välkommen tillbaka, Jocke.
- Tack. Tack. Det känns riktigt bra. Har i och för sig bara hunnit träna ett pass med Berga sen jag lämnade Öster i mitten av november, men jag har saknat fotbollen och är riktigt sugen.

Tränare Gunnarsson säger ofta att han ser dig som en spelare och person som bidrar till att utveckla unga spelare. Hur ser du på det omdömet?
- Det känns naturligtvis både roligt och inspirerande att man kan bidra till utveckling. I mitt fall tror jag det handlar om hur jag agerar på plan. Mina styrkor har alltid varit spelförståelse och att jag är placeringssäker. Visst kan det hända att man tar en diskussion med någon spelare individuellt och tipsar om något, men framförallt tror jag att min erfarehet visar sig i lagspelet och det taktiska spelet under match.

- Jag fösöker göra det jag är bra på. När det gäller att "få till en bicycleta" finns det många i laget som är bättre än Lantzen, ha, ha...

Hur är din fysiska status idag?
- Sådär får jag väl ärligt säga. Vi fick en liten till i januari och jag har inte hållit igång speciellt mycket. Räknar med att trampa igång nu, men man får tänka efter före i vissa situationer för att inte riskera något. Känner min kropp hyggligt och behöver dryga månaden för att komma ifatt skulle jag tro. Har inte dragit på mig några onödiga kilon utan håller matchvikten.

Vad tror du om årets serie?
- Har dålig koll på motståndargängen, men tycker att vi ser riktigt starka ut på pappret med flera duktiga nyförvärv. Vet faktiskt inte om vi fastslagit någon målsättning inom truppen än, men personligen har jag inget emot att vi ses som favoriter och att vi ska fightas om seriesegern.

 Avslutningsvis Jocke, du har på kort tid nu representerat tre föreningar, Kalmar FF, Mjällby AIF och Öster IF, alla i allsvenskan 2013. Vad är det som skiljer föreningarna åt idag?
 



 



- Mjällby är nog den förening som skiljer ut sig mest. Här finns fortfarande "smålagskänslan" där gubbarna på ideell basis kokar korv och tanterna står för försäljningen i kiosken. Lite mer av den "småskalighet" som kännetecknade Kalmar FF när jag börjande där en gång i tiden.

 
 
 
 
- I Öster visar man upp en härlig framåtanda. Nya i allsvenskan och ny arena ger positiva vibrationer i Växjö. I år har man visserligen gjort lite mer "etablerade värvningar", annars måste jag säga att jag är imponerad av att spelartruppen till största delen kommer från Småland och norra Skåne. Spännande med den lokala förankringen.

 
 
- Kalmar FF är ju mer en etablerad allsvensk klubb idag, med en fantastiskt fin arena. Spelartruppen har ju flera internationella inslag och jag tycker det ser bra ut inför avspark i allsvenskan, även om det känns lite tunt framåt i år också. Jag vill nog vänta några spelomgångar innan jag ger mitt tabelltips om årets KFF.
 
 
 
 
Ja, lycka till i trean då och se upp för bristningarna i baklåren...
- Tack för tipset, ha, ha... 
 
 

onsdag 13 februari 2013


Dagen innan vi skall komma ihåg alla våra nära och kära är just idag. Om du inte köpt blomman till frugan, sambon eller flickvännen så ligger du just nu illa till. Viktigast är dock inte kanske vad du ger utan vad du är så du kan nog rädda situationen genom att ge en kram och några väl värda ord. Det är inte handlingen som är viktigast utan tanken. Igentligen är ju det ganska löjligt med en dag de andra 364 då?

Snacka om svängningar. Håkan sprang runt på Gasten här om kvällen med ett brett leende. Vände sig mot två huttrande bloggare, ” Känner ni grabbar? Nu är det fan i mig vår i luften”. Nu ligger snön åter vit på planen som ett tydligt bevis på att någon framtid som metrolog är inte tänkbart för herr Gustavsson. Februari och Mars har alltid varit vinter månader och kommer alltid så förbli. Dock gillar jag tränarens optimism, bakom alla bakslag hittar han alltid en lösning. Det gäller bara att se den!

Träningarna ser bra ut, ja till och med överraskande bra. Märkbar skillnad mot förra året är ett betydligt högre bolltempo. Passningarna sitter och speeden är intensiv. Hade man inte facit i hand kunde man tro att man bevittnar en träning långt högre i seriesystemet. Lovar gott och kan man överföra det i matchspel så kommer det bli många roliga stunder i division tre anno 2013.

Detta för oss genast vidare till de tre återstående lagen i vår serie.

Myresjö IF, ett lag som har tradition i tvåan och även ettan. Ramlade ur förra året men återväxten ser bra ut trots att man tappar en av sina grundpelare till Oskarshamn eller Vimmerby. Harmonin i föreningen samt ett stort rekryteringsområde gör att laget mycket väl kan komma vara med i diskussionen om div. 2 platsen. Satsar relativt ungt men behåller rutinen från högre serie. Klar aspirant att hamna bland de tre bästa.

Nybro IF, skall det lossna för våra grannar i år? Har alltid varit högt förhandstippade men saknat jämnheten. I år har man varit aktiv på värvningsfronten där två välbekanta ansikten kanske är dom största. Juan Gomez och Billy Lansdowne från IFK Berga är på pappret två tunga nyförvärv. Tidigare Bergaliraren Karzan Eliassi rekryterades från Kalmar AIK och ser jag som det bästa nyförvärvet. Bra redan nu han har en hög potential.  Däremot så tappar man Tommy Petterson, en spelare av mycket hög kvalitet på den här nivån. Satsar som vanligt ungt och kommer figurera som en av favoriterna i årets serie.

IFK Berga, ett lag som i folkmun tituleras som klara favoriter men det skall spelas om det och ibland räcker det inte med ett bra lag utan man måste ha tur också. På pappret är man en mycket stor kandidat att ta hem serien, förutsättningarna är dock att man undviker skador på nyckelspelare. Det har ju inte börjat så bra på den fronten men nyförvärven och att de övriga har fått rutin gör laget till att vara topp två. Styrkan i laget ligger i konkurrensen i truppen där ingen är given och organisationen runt laget. Johannes Lagesson och återvändande hemmasonen Marcus Mårtensson är två nyförvärv som har kapacitet långt högre upp. Däremot undrar jag om inte 2013 blir Niklas Rydasp år?

Så till sist i detta maraton inlägg till Bills enkät angående årets kommande skyttekung. Tre Bergapojkar i topp, kanske inte helt oväntat. Att flest röster skulle falla på Marcus Mårtensson var väl knappast en överraskning. På andra respektive tredje kom Marcus Rydasp och Johan Augustsson. 
Visst är målskytten viktig men jag skulle vilja ge en liten förnyad nyans i det hela. Bill lever mångt och mycket i det förgångna där idolerna hette Robert Prytz, Gre-no-li, Jan-Åke Lundberg. För ungdomar helt okända idag. Nu blir det inga målskyttar om inte den rätta passningen kommer så vi kanske skall börja titta på den statistiken. Ursäkta men igentligen kan vem som helst bli målskytt, Kalmar AIK hade en som hette Paul Ivy. Honom sköt dom bollen i huvudet och det blev mål och laget vann med ett noll. Svårare än så var det inte!

Om fjorton dagar presenterar jag min tabell till dess ha det och ge någon en kram i morgon!

onsdag 6 februari 2013

Vem blir årets skyttekung ?

På bilden ser du två ungtuppar som nu växt till sig ytterligare. Till vänster har vi IFK Bergas forward, Marcus Mårtensson och till höger Nybro IF:s anfallsvapen Juan Gomez. Är det månne någan av dessa som blir årets skyttekung 2013?
Idag ska vi snacka målskyttar. Visst, fotboll är ett lagspel där det krävs olika spelartyper för att skapa ett vinnande koncept. Men i rampljuset hamnar ofta målskyttarna. Kärt barn har många namn. Skyttekung, måltjuv eller målspottare är klassiska uttryck för förmågan att få bollen att passera motståndarens mållinje. Eller vad sägs om striker, målspruta eller killer. Vi snackar om boysen som får nätet att dallra och domaren att blåsa för mål.
 
Filippo Inzaghi, en riktig måltjuv...

De flesta fotbollspelare har det, eller inte. Naturligtvis går det att träna och öva upp sin "målkänsla", men frågar du mig så har alla stora målskyttar en "gen" som flertalet av oss andra inte besitter. Men det finns olika "målskyttegener". Det finns de som blixtrar till 19 sekunder under en match, tar en löpning mot första stolpen och sätter foten till eller "bara" står där när det dyker upp en målvaktsretur. I mitt huvud dyker det upp namn som Filippo Inzaghi, Nistelrooy och Huntelaar. Fantastiska målskyttar med en speciell begåvning.
 
Messi, utomjordisk...
Ännu mer imponerad blir jag av, världens kanske just nu tre bästa forwards, som förutom att de gör mål har en hel ryggsäck full av spetskompetenser som bidrar till matchutvecklingen på ett närmast pinsamt dominant sätt. Om man ser på Messi, Ronaldo och Zlatan så är de inte bara boxspelare, utan även regissörer och huvudrollsinnehavare i samma match. De kan avsluta kliniskt med ett skott utifrån, en frisparksprojektil, ett osannolikt dribblingsnummer, en väggkombination eller en konstspark som andas fotbollsmagi. Det är just därför de får stjärnstatus och utomjordisk uppmärksamhet.
 
 

Vilka blir då strikers och skyttekungar lokalt 2013? Vilka får rubrikerna i Barometern och Östra Småland? Jag tänkte att vi gemensamt skulle kika i kristallkulan å tippa vilken spelare i division två och tre som du tror gör flest mål under årets seriespel. Här till höger hittar du en skyttekungsenkät med fem spelare vardera från Lindsdals IF, IFK Berga och Nybro IF.
 

Bilr det Lindsdals Viktor Fredriksson
som får titulera sig årets skyttekung?

 
 
Säkert har du någon favorit eller någon spelare som du tror extra mycket på inför året. Plita dit ditt tips i enkäten, så får vi se om ditt val är detsamma som vad flertalet tror (tyvärr måste du gå in på en dator nära dig). Om du tycker att jag har har missat någon kommande skyttekung kryssar du i rutan, BloggarBill har nollkoll å sen så lämnar du ditt tips i kommentarsfältet...

 
 
 
 
 
Hoppas att Broder Bull här på bloggen kan sammanfatta enkäten och presentera årets "tänkta skyttekung" nästa onsdag. Röstningen avslutas den 13 februari kl 16.00. Du kan bara rösta på en spelare. Om resultatet överenstämmer med facit i oktober är en helt annan fråga... men det följer vi upp i höst / BloggarBill