söndag 19 januari 2014

Ola P om säsongen 2014, derbyfighter och spenat

 
Jag fick en pratstund med IFK Bergas nya tränare Ola Petersson under Nybro Open... 
 
FAKTA
Ålder: 54
Familj: Carola samt barnen Jesper och John
Bor: Lindsdal
Yrke: Tränare på fotbollsakademin och ny tränare i IFK Berga
Klubbar som spelare:  Nybro IF, Pukeberg och Johansfors IF (spelande tränare)
Klubbar som tränare: Johansfors IF, Lindsdals damer, Nybro IF, Smedby BOIK, Kristvalla IK, Kalmar FF tipselit, Torsås GOIF, Lindsdals IF, Färjestadens GOIF, Oskarshamns AIK, IFK Berga


Hur känns det inför 2014, Ola? Känslan är bra, definitivt. Vi har inte varit igång så länge än, men spelarna är ambitiösa och det är ett härligt sammansvetsat gäng. Samtidigt ska man komma ihåg att vi kommer att spela på en nivå som är ny för föreningen och för flertalet spelare, så målsättningen 2014 blir att förnya kontraktet för att få en bra plattform inför framtiden. För både förening och spelare blir det en stor och inspirerande utmaning.


Hur ser träningsupplägget ut nu i januari och februari?
Vi kommer att köra en hel del löpning och styrka kombinerat med mycket spelsekvenser. Vi kommer att öka träningsdosen succesivt och det gäller för mig att - med fingertoppskänsla - känna av hur hårt vi kan belasta truppen under uppbyggnadsträningen.


Har du hunnit bilda dig någon uppfattning om truppen än? Något som du funderat på kan bli en framgångsfaktor 2014?
Jag tror det är viktigt att vi är disciplinerade bakåt. Att vi är löpstarka och klarar av att ställa om i det defensiva jobbet. Samtidigt funderar jag på om vi inte ska ha offensivt höga utgångspositioner där ytterbackarna står brett och följer med i det offensiva spelet. Men det är bara lite lösa tankar ännu.

Jocke Lantz och jag har påbörjat samtalet om olika roller i laget och även om vi bara inlett dialogen så känns det som att vi kommer att utveckla ett riktigt bra samarbete. Jocke har ju massor av erfarenhet från spel på elitnivå och kommer säkert att kunna bidra med en hel del taktiska dispositioner.

Som förening har ju IFK Berga en stor och bra ungdomsverksamhet och det är en styrka att vi har många egna fostrade spelare i truppen. Vi måste naturligtvis även fylla på med kompetens utifrån på den nivån vi nu befinner oss på, men det är härligt med egna produkter med känsla för klubbmärke och föreningslojalitet.
 
Vilka är dina erfarenheter från lagen i division två Östra Götaland?
Mina erfarenheter från 2013 är att det finns två hyggligt tydliga spelintentioner i serien. Dels så har vi flertalet av "Malmölagen" som är passningsskickliga och till varje pris strävar efter ett passningsorienterat spel i uppspelsfasen. Dels så finns det några lag som hellre spelar lite rakare och sätter upp en långboll för att därifrån skapa offensiva möjligheter. Vi måste förbereda oss på bägge spelsätten.

Generellt tyckte jag nog att flertalet av lagen, oavsett spelsätt 2013, fyllde på med väldigt mycket folk i det offensiva spelet. Det är viktigt att vi klarar av detta i vårt defensiva arbete samtidigt som det ger vissa ytor framåt när vi erövrar boll. En spännande balansgång med andra ord.

Vi ska också komma ihåg att några av lagen i serien har rejäla ekonomiska muskler som är på en helt annan nivå än i exempelvis Berga och Lindsdal.


Hur ser du på derbymatcherna mot Lindsdal?
 
Det ska bli jätteroligt med derbystämning 2014. Även om det inte riktigt går att jämföra med nivå och förutsättningar så har nog inte Kalmar haft ett fotbollsderby på herrsidan av denna digniteten sedan Kalmar FF och Kalmar AIK låg i samma serie någon gång på 80-talet. Häftigt.

Det kan bli riktiga publikmatcher och vi får kanske hyra in oss på Guldfågeln Arena, haha...


13 rätt med Ola
Musiksmak: Gärna 80-tal med Tomas Ledin, Dire Straits eller Status Q
Favoritkäk: Varför inte en oxfilé och en kall öl
Favoritspelare internationellt:  Zlatan och Ronaldo har varit stekheta 2013
Spännande spelare i regionen/lokalt: Kreshnik "Niki" Avdyli i Oskarshamns AIK är en spelare som kan bryta mönster
Smultronställe i Kalmar: Kattrumpan
Vad behöver Kalmar: Ett sammanhållet sportcenter a la Växjö
Kollar på tv: Svenska deckare
En ledig helg: Promenad med våra två hundar
Idrott (förutom fotboll) jag gärna följer: Hockeymatcherna i VM och OS
Gillar: Rak kommunikation
Ogillar: Spenat
En oväntad kompetens/talang: Håller bra ordning i hemmet
Ville bli som liten: Polis


*****
I går inhandlade jag en stryktipsandel på spelbutiken i Berga centrum. Idag är jag 1 300 riksdaler rikare. Tack, Masken m fl / BloggarBill

Inga kommentarer: