lördag 29 oktober 2011

Idrottens ansvar!






Detta inlägget skulle ju var publicerat i onsdags men som alla vet så kan ettor och nollor ställa till det för oss i dagens IT samhälle. Nu blev det nog för många nollor och vips var kraschen en faktor. Efter en och annan ominstallation så är jag nu lite försenad men dock allt på banan igen.




Just det med det sårbara samhället blir veckans tema. Jag vet att man skall inte falla tillbaka på vad som en gång har varit men ibland kan det vara utvecklande att jämnföra historia och nutid. Thor Modeen ( en gammal skådespelare för er som är unga ) myntade begreppet "annat var det förr" och det är lika viktigt än idag. Vi har skapat ett samhälle där vi har höga förväntningar, förväntningar som skall infrias av myndigheter och dess politiker. Samtidigt har vi kvävt invånarnas egna förmåga till att improvisera och skapa. Istället för att hitta på något själva så kräver vi att andra skall skapa förutsättningarna. Tro nu inte att detta är ett påhopp på dom som sitter i beslutande organ utan det är snarare ställt mot dig och mig, gammal som ung, kvinna som man, mamma som pappa.

Ett exempel: När jag var liten för cirka 50!!!! år sedan var intresset bland de unga lika stort för fotboll som idag. Fyra jackor fick bli mål sedan var det bara ut och lira i 6- 7 timmar. Idag kräver ungdomarna fullvärdiga planer med riktiga mål, saknas detta så försvinner spontaniteten.


Bergabranden kan och måste utmynna i något gott inte bara i närområdet utan för hela Kalmar. Annars får ursäkta ordvalet "ligisterna" rätt. Viktigaste länkar i detta arbetet är förvisso politikerna som kan skapa utrymme men absolut viktigast är alla föräldrar, ungdomar och boende i Berga. Många med mig ställde ju frågan, var är föräldrarna och deras regler till alla dessa "barn"? Barnen är ju vad föräldrarna gör dom till och är ju deras ansvar. När vi nu skall bygga upp inte bara Berga Centrum utan hela Bergaområdet så är det alla Bergabor som lägger grunden ingen annan kan göra jobbet eller skyllas på.


Idrottsrörelsen och då tänker jag i första hand på IFK Berga är ett ypperligt verktyg. Att skapa meningsfull sysselsättning på fritiden, förbättra hälsan, ökad förståelse, kamratskap över gränserna ja listan kan göras lång. Förfrågan om nattvandring har gått ut till föreningarna som en del av lösningen mot skadegörelse och bråk. Det är väl en bra start men det krävs så mycket mer. Om man vill ha bort ungdomarna från centrum måste vi tillsammans med alla boende engagera oss i deras fritid och tillvaro. En satsning på Bergavik med bättre och fler planer där spontanidrotten får plats. Bergavik kan bli en central och naturlig samlingsplats för gammal som ung. Att slänga ut multiplaner lite här och där löser inte problemet med segregation och utanförskap utan snarare befäster det. IFK Berga Kalmars största ungdomsförening har erfarenheten, viljan och framför allt en kunnig och gedigen ledartrupp. Det är ju föräldrar som är engagerade i sina barn.

Ett tungt inlägg men vi har nog kommit till en brytgräns där inte bara handlar om fotboll för att föreningen skall kunna utvecklas i den riktning vi alla vill. Det krävs så mycket mer än en och annan spark för att vinna mark.

Inga kommentarer: