onsdag 19 december 2012


Julstämning med IFK Berga.

Jag har sagt det tidigare men det tåls att upprepa. Syftet med föreningslivet är att ge dess medlemmar utveckling och kunskap i ett visst område. När det gäller idrottsföreningar typ IFK Berga är det inte bara den idrottsliga möjligheten utan minst lika viktig är den sociala förkovringen.

Många förknippar IFK Berga med de elva killarna som springer ut på Bergavik för att försvara de blå färgerna i division 3. Livligt påhejad av de övriga spelarna som hänger på låset om en plats samt 3- 500 åskådare. Men för mig är det så mycket mer än så vilket visade sig nu en lördag i december.

Vem mins inte när man fick hänga med ”farsan” på Kalmar FF:s julfest för barn eller densamma på hans jobb. Även jag har varit en liten ”lintott” och fått uppleva festen, spänningen och förväntningarna.



Minst men naggande god.
 Nu femtio år senare så var jag på IFK Bergas julfest och fick se alla glada pojkar som förväntningsfullt såg på alla lussekatter och pepparkakor. Tjo och stim som överöste all möjlighet till tal, sång och medaljutdelning.. När allt lugnat ner sig så presenterades lag för lag och höjdpunkten var nog de allra minsta födda 2007, knappt en tvärhand höga men vilka charmtroll eller som man säger inom fotbollen. Vilka lirare.


Saften skvätte och pepparkakor flög i luften men plötsligt blev det tyst innan det stora jublet bröt ut. Ett något ålderdomligt och skäggigt men dock allt regelrätt utstyrt luciatåg gjorde entré. Försök till luciasången dock väldigt falskt och omusikaliskt gjorde succé. På följade godisregn skapade rena kalabaliken i Bender men glimten i samtliga ögon gav ett högt betyg till aktörerna på scenen.

P02 får medaljer av Mathias nr. 15
Det var många nöjda barn, ledare och föräldrar som fram emot eftermiddagen begav sig hem. Detta är en viktig del i IFK Bergas verksamhet, minnet av detta sitter kvar i alla dessa unga hjärtan. Trots mina 59 år så mins jag med glädje mina första julfester och förmodligen kommer 07:orna 2066 komma ihåg denna eftermiddag i Funkabo skolans matsal. IFK Berga har satt ett avtryck i dessa små själar.

Det är detta som är en del av hjärtat i IFK Bergas verksamhet. Ett stort tack till alla som arrangerade festen och då framför allt Rita.

Till sist ett förslag till årets utmärkelse. Årets sång! Historien bakom detta pris är att tidningarna skrev ned IFK Berga när det blev klart att Lantz gått till Öster. Bortamatch mot Mjölby Södra och vinst med 4-2. Tommy tog tag i taktpinnen och skickade en passning till media. ” Vem fan e Jocke Lantz, Vem fan e Jocke Lantz!”
En riktig Jul och ett Gott nytt år!

Inga kommentarer: