onsdag 6 mars 2013

Startelvan


 
Följde blårändernas första träningsmatch bakom vindrutan på en Volvo V 60 i lördags. Feberkänning å huvudvärk gjorde att jag slapp snålblåsten vid Tallhöjdens konstgräs. Tyvärr lite för ojämna odds för att matchen skulle bli just en match. 6 - 0 till Berga vid slutsignal kunde lika väl varit 10 - 0. Personligen hyllar jag dock Färjestadens GOIF som gör en beundrandsvärd satsning på en bra utbildad tränare (Magnus Olander) för föreningens seniorer och ungdomar. Jag hoppas bara att föreningen visar upp det tålamod som krävs, när de nu samtidigt tappar stora delar av fjolårets stomme i trean.
 
Har ingen aning om vilka ungdomskullar som står å bankar på dörren på andra sidan bron, men det krävs oftast ett antal år av "härdning" innan unga talangfulla spelare är flygfärdiga i "division-tre-miljö". Det är en sak att årligen lyfta fram några enstaka talanger i bra utvecklingsmiljö, men att plocka in ett helt gäng egna ungtuppar tillsammans med nyförvärv från lägre serier är självklart inget snabbt framgångsrecept. Tålamod och värdegrundsdiskussioner kommer att vara nyckelorden de närmaste åren på Tallhöjden, när belackarna ifrågasätter satsning och ekonomi. Lycka till.
 
Herrejävlar. Det ser ut att bli svettigt för tränarduon Gunnarsson & Gustafsson 2013 i Berga. Det kommer sannolikt (om nu inte den osannolika skadespiralen snurrar vidare) att krävas åtskilliga "kvartssamtal" där tränarduon pedagogisk, både ur ett föreningsperspektiv och ett spelarperspektiv ger sin syn kring hur startelvan formeras. Det är ruskigt många starka och jämngoda namn i årets trupp och det kommer bli slagsmål om förstauppställningsens blåvita tröjor nere på Bergavikens IP.
 
Bakom vindrutan på Volvon gjorde jag följande reflektion i halvtid i matchen mot Färjestaden. Följade ELVA startade för IFK Berga mot Färjestaden:
 
Marcus Mårtensson - Marcus Rydasp
Simon "Tjappe" Gustafsson" - Robert Conde - Johan "JC" Carlsson - Albin Carlsson
Mathias Lindberg - Emil Håkansson - Simon "Släggan" Gustafsson - Ludvig Olsson
Tommy Berg
 
Utöver de spelare som startade hittade jag via hemsidans spelarpresentation ytterligare en helt annan startelva, där inget namn fanns med vid lördagens matchstart. Så vad sägs om följande förslag. Ser ut som en stark elva även detta:
 
Johan Augustsson - Filip Quist / Carl-Johan Holm
Patrik Rydasp - Tobias Jacobsson - Robin Karlsson - Robert Björklund
Kim Jensen - Johannes Lagesson - Joachim Lantz - Niklas Rydasp
Mikael Ludwigsson / Casper Nyberg
 
Igår, tisdag, matchade blåränderna igen. Eftersom jag fortfarande inte är helt kurant så fick jag hänga bakom vindrutan på Volvon även denna gång. Bergkvara stod för motståndet ute på Gasten och efter 90 minuter bokfördes resultatet 3 - 2 till Berga. En klart tuffare uppgift än i lördags mot ett Bergkvara som var löpvilliga, hyggligt välorganiserade och som alltid, fysiskt starka.
 
Bergaboysen vann visserligen rättvist, sett till chanser, men det fanns mycket att önska i skärpa och koncentration kring passningsspelet. Det blandades och gav mellan champagnefotboll och eftersmaken av en avslagen sockerdricka. Å tur är väl det, då vi hittills bara har formerat oss för helplansspel i 180 minuter. Efter två matcher kan man göra några snabba slutsatser som kanske inte alls stämmer efter ytterligare 180 min, men det är en annan femma...
  • Truppen är stark
  • Det är blixtetuff konkurrens om de flesta positionerna 2013
  • Passningstempot måste höjas ytterligare
  • Höj snacket, styr och stötta med positiva signaler
  • Det gäller att brinna för att vinna (inte minst om man seglar upp i favoritsnacket...)
  • Bra att forwards nätar

Frågan är dock. Hur ser startelvan ut den 13 april i seriepremiären borta mot Älmeboda/Linneryd? Jag tror ingen av tränarduon i dagsläget har en susning om detta, av förklarliga skäl, men det gäller nog att redan nu skapa en mental beredskap i truppen kring olika scenarior kring tröjval och positioner i laget. Varför. Just för att det endast är elva blåränder som kan börja varje match / BloggarBill
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Svårigheten ligger nog inte i att ta ut startelvan utan att motivera dom som hamnar utanför så att dom är kvar till hösten och div. 2 spel nästa år. Man har ju sagt att nu har vi byggt laget som skall spela i högre division nästa år. En dålig reservlagserie är inte berikande, ej heller att möta samma lag fyra gånger!