onsdag 15 oktober 2014

BloggarBills Årskrönika 2014


Stolt. Imponerad. Fetnöjd. Känslan när jag summerar IFK Bergas debutsäsong i division två är riktig jävla go. Styrelse, ledare, spelartrupp och supporters ska känna sig förbaskat nöjda med årets insats på alla plan. Men nöjdheten får inte övergå i mättnad. Därför. 2015 satsar vi på att ta ytterligare steg i IFK Bergas förenings- och spelarutveckling. Det gäller att brinna för att vinna. Det gäller både på plan och i styrelserummet.


Med mina blåvita glasögon kommer här de 5 viktigaste faktorerna till årets kanonsäsong.

 
1. Den kollektiva arbetsinsatsen
Söndagen den 19 januari 2014, under Nybro Open, ställde jag ett antal frågor till då nytillträdde tränaren Ola Pettersson. En av frågorna var:
 
Har du hunnit bilda dig någon uppfattning om truppen än? Något som du funderat på kan bli en framgångsfaktor 2014?
- Jag tror det är viktigt att vi är disciplinerade bakåt. Att vi är löpstarka och klarar av att ställa om i det defensiva jobbet konstaterade Ola.
 
En kommentar som i och för sig inte ger Nobelpris på fotbollsgalan men som samtidigt sammanfattar årets upplaga av IFK Berga. Oavsett startelva så har blåränderna, efter den tunga inledningen, visat upp en grymt bra kollektiv inställning i det "defensiva omställningsspelet". Denna grundtrygghet har bidragit till åtskilliga "moralpoäng" i årets serie. Truppen har dessutom känts bra grundtränade vilket möjliggjort massor av kloka, taktiska löpsteg för att hindra snabba omställningar från motståndarlagen. Bra tänk där tränarstaben.
 
 

2. Truppens jämnhet och flexibilitet
Måste säga att jag har imponerats av truppens förmåga att leverera trots att flera "tänkta nyckelspelare" missat många matcher. I princip har hela truppen matchats flitigt i årets serie p g a en hel del skador. Noterar att det har funnits flera oväntade lösningar i verktygslådan. Det finns många i truppen som varit med på resan upp i seriesystemet och som fortsatt att utvecklas och ta steg framåt. Kan i princip gå in på hemsidan å klicka på vilken spelare som helst. Kanonsäsong av hela gänget.

Går dock inte att obemärkt gå förbi "den gyllene omvända triangeln". Målvakt Philip Adamsson med mittbackarna Simon "Släggan Gustafsson" och Emil Håkansson har visat upp ett bländade försvarsspel och en lägstanivå som har varit ruskigt hög. Utropstecken XXL.


3. Super-Derbyt på Guldfågeln Arena
Vårderbyt mot Liffen blev lite av en vändpunkt. 2 532 åskådare bjöds på häftig derbystämning med rivalitet, spänning och en hejdundrande fotbollsfest sett med blåvita ögon. Blåränderna kom ut med nytt självförtroende efter vinst 4 - 1. Se här Elias Håkansson dunderrulle på Youtube inför derbyfighten  https://www.youtube.com/watch?v=D56IEwWA6_U
 
 
4. Föreningsambitioner 
Ordförande Mårtensson personifierar en fotbollsdröm. Han vill vara med och lotsa föreningen till nya spännande jaktmarker. Han har en obotlig tro på att det går att etablera ytterligare en klubb nära elitnivån nere på Bergaviks IP. Han brinner för att göra saker lite bättre, han är aldrig riktig nöjd, han vet att det alltid går att vässa och göra saker bättre.

I år knöt han ett par etablerade ledare till föreningen, ett par skolade nyförvärv och en namnteckning från Kalmar FF-ikonen Henrik Rydström (även om inga matcher lirades). Jag är ganska säker på att vi inte sett det sista trumfkortet från ordföringen och styrelsens sida.


5. Föreningskänsla
Det är inte svårt att trivas nere på Bergavik och jag tror att detta bidrar till att föreningen uppfattas som attraktiv i samband med spelarrekryteringar. Det finns många frivilliginsatser runtomkring laget som gör klubben gemytlig. A-laget bjussar på sig och ungdomsspelarna trivs som fisken i vattnet när de får mingla med "de stora pojkarna". Blårändernas varumärke är starkt. På BergaBloggen förstärker vi gärna detta.

*****
Skickar med 5 förbättrings- och utvecklingsområden till 2015 när jag ändå är igång:


  1. Föreningen måste jobba med att utveckla sin organisation ytterligare
  2. Fortsätt satsningen på ungdomssidan och duktiga ledare. Duktiga ledare är A och O 
  3. Värva gärna en spelartyp som kan slå sin motståndare och skapa utrymme och lägen
  4. Tagga upp inställningen i offensiv zon och visa mod att ta ansvar för avslut
  5. Jobba med kvalitén i "sista passningen"
*****
Tack för årets säsong. Nu tar jag semester några veckor. Skickar dock först över stafettpinnen till dig, bloggarbroder Bull. Ser fram emot din årskrönika / BloggarBill


Inga kommentarer: