söndag 19 oktober 2014

Tog pinnen på upploppet!

Lite svårt att göra en analys av 2014 efter Bills lysande beskrivning av året finns inte mycket att tillägga. Skall dock ge mig på ett försök att beskriva hur mina ögon och känslor har varit under detta smått overkliga år på Bergavik.

Totalförsvar segerrecept!

I februari fick jag frågan av tränarduon vilken placering IFK Berga skulle ha i oktober. Har ju prickat in placeringarna ganska väl de senaste åren. Att Höllviken och Rosengård skulle slåss om titeln rådde ingen tvekan, att IFK Berga skulle placera sig före Lindsdal var också solklart. Sedan sprack det, jag tippade IFK Berga 8:a! En klapp på axeln av tränare Ola med orden: - Måtte du ha rätt Lindberg, då blir jag riktigt nöjd!

Hur det gick vet vi ju nu och med facit i hand måste Ola gå på moln av lycka.

Vi lyfter!

Varför gick det som det gick då? Jag vill peka på tre avgörande punkter utöver att vi har en mycket bra trupp
.
  • Vinterträningen som var hård, tuff men la en grund till att kunna fullfölja hela säsongen.


  • Taktisk kunskap och förmågan att förmedla ut den av tränarduon. Killarna lyssnade och verkställde.


  • Truppens dolda kraft.Trots skador på så kallade nyckelspelare blev truppen lika slagkraftig. Andra klev fram och tog över deras roller med bravur. Nyckelspelarna saknades inte utan deras frånvaro blev extra tändvätska. IFK Berga stod inte och föll på enskilda spelare.


"Vi är Berga bröder allihopa"

Roligaste minnet under 2014 förutom placeringen? Ja det får nog bli bortamatchen mot Hässleholm. Visst var derbyna mot Lindsdal häftiga men i Skåneland kom rätta Berga andan fram. Vi fick knappt ihop en trupp på grund av skador, i bussen sa ”Fjädern” att han nog inte kunde spela. 1-0 underläge och snudd på straff för hemmalaget. ”Tjappe” går sönder och måste bryta, ja inte var det mycket som gick vår väg. Efter att tvingats lämna läktaren efter ett och annat skällsord fick jag se ett IFK Berga med finlänskt sisu, kamp och motivation visade det nya Berga. Vändning till 2-1.

Bästa matchen var första Derbyt men även hemmamatchen mot Höllviken höll hög klass.

Sämsta tveklöst Limham/Brunkeflo hemma. 80 minuter en man mer ändå förlust.

Årets positiva är nog att se alla spelare som varit med ända sedan Div.4 Elit och klarat av att anpassa sig till varje steg uppåt i seriesystemet. De växer in för vart år som går.

Hur ser det ut i framtiden då? IFK Berga kommer växa fotbollsmässigt det är jag övertygad om. Tyvärr tror jag nog att det går lite för fort i svängarna när ribban höjs. Visst är det troligt att laget spelar Div.1 om något år men för att kunna etablera sig på den nivån måste hela föreningen lyfta.

Ungdomsfotbollen måste få en satsning för att göras till det naturliga valet bland ungdomarna i Kalmars norra stadsdel. Inte Kalmar FF som det är idag
.
Vi bygger vidare mot Div.1
Föreningens organisation lever kvar i en verksamhet som är mer lik Div.4 Elit än var vi nu befinner oss. Det måste till mer krafter för att man skall kunna vara slagkraftig. Det går inte som idag bedriva verksamheten med tre fyra eldsjälar. IFK Berga är numera ett medelstort företag.

Idrottsplatsen måste få ett rejält lyft eller får man byta arena.

Framtiden är dock mycket ljus för IFK Berga och vi har nog bara sett början än. Nu viskas och jobbas det mycket i korridorerna för att hitta spelare men det största jobbet måste vara i att behålla så många som möjligt.

Vi kom i ur och skur!


Till sist vill jag göra PR för årsfesten den 8 november. Missa inte vår del på den. Lite priser delas ut med såväl allvar som glimten i ögat. Om vi inte syns då så ser vi fram emot att se dig på träningarna på ”härliga Gasten” i januari! Sedan är det snart dags igen!

Ha en skön fortsatt söndag!


  

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Viktigt att föreningen fortsätter jobba med att få in några fler spelare med kvalitet och samtidigt kan producera fler egna spelare som håller div2-div1 klass. Satsningar görs på ungdomssidan. Ungdomsansvarig på heltid och nu har man fått in Emil Halldin, tidigare i Kalmar FF, som ansvarig för U-laget.

BloggarBull sa...

Om jag fattar kommentaren rätt så har IFK Berga anställt en Ungdomsansvarig på heltid vilket är bra om så är fallet. Ett steg i rätt riktning. Ett förslag till uppgift för denna person skulle vara att gå ut i skolorna och propagera för hur viktigt det är med motion.Brännbart ämne idag. Bra PR för IFK Berga.