onsdag 16 januari 2013


Fotbollen i kris?


Allt ligger öde!
Allt fler rapporter och artiklar basuneras ut i media, ungdomen ratar idrottsrörelsen. För en del kanske det är en storm i ett vattenglas för andra tecken på en förändring i samhället. Även den del av idrottens världar som vi sysslar med fotbollen drabbas på olika nivåer. IFK Berga har stor ungdomsverksamhet och ser med tillförsikt framtiden där an men orosmolnen hopar sig vid horisonten även för oss. Färre barnkullar, andra intressen och ett helt annat synsätt på idrott från dagens föräldrar gör att man allt mer kommer förändra sitt idrottsutövande.
Vad vi redan i dag ser är ett stort problem för all senior verksamhet inom fotbollen. Allt fler lag har problem att få ihop reservlag och knappt till en trupp som klarar av att befästa alla platserna i A-lag serierna. Ett tydligt tecken är att för IFK Bergas B-lag kan det i år bli en fyrlagserie i bästa fall. Det finns inga lag att tillgå, föreningar som Kalmar AIK och Färjestaden har inga bilagor i år. Detta är ett stort hot mot våra spelares utveckling, samtidigt som det kommer bli oerhört svårt att få matcher till hela truppen. I alla fall kvalitativt motstånd som krävs för att hålla en hög nivå.

Utan publik ingen fest!
Varför har det då blivit så här? Mycket hänger på som Magnus Olander säger att spelarna kräver höga ersättningar i dag vilket många föreningar inte har råd med. Utan ersättning vill man inte satsa. Föreningar som skuldsätter sig för att betala spelarlöner kommer snart falla på eget grepp. Viss del får väl också tillskrivas att Kalmars ungdomar söker sig bort på grund av arbetsbrist och utbildning vilket är den verkliga samhällsbilden. Sedan finns det givetvis föreningar som har ekonomiska muskler vilket också visar sig på truppen som kan vara både stor och kvalitativ men många gånger tar man in spelare som kanske skulle kunna utvecklas bättre och göra nytta i mindre föreningar. Det är lättare att ta till sig spelare än att avveckla.

Kanske man skulle fundera på att göra som i andra länder, registrera truppen. En A-trupp får bara innehålla ett antalspelare, därefter får man ta upp under ifrån.  Sedan måste fotbollen återgå till föreningarna och på så sätt minska spelarnas krav på en extrainkomst.

Synpunkter, studsa gärna upp det är det bloggen är till för! Är det en storm i vattenglaset eller?

Så då till följetongen våra kommande motståndare. På dagens agenda står bland annat Värnamo Södra. Ett lag som på tre år gått från division 5 till trean. Ett ungt och hungrigt lag som levt i skuggan av storebror IFK. Även i år satsar man på sin unga profil och lyfter upp från egna leden. Inga större värvningar för att skapa rutin men kommer nog stundtals kunna överraska med sin hängivenhet. Trots allt blir det nog en kamp för att behålla kontraktet.



Moheda IF, ett för oss bekant lag. Vi mötte första vändan i trean. Även här fortsätter man på den ungdomliga sidan. Inte mindre än åtta stycken spelare under tjugo år har värvats. Alla med Div.Elit erfarenhet. Offensivt är man redan mycket slagkraftiga genom såväl Sebastian Haraldsson och Johannes Pettersson. Roberto Secka från Rydaholm blir också ett bra tillskott för nye tränaren Håkan Andersson som tagit över efter Prigoda. Svårbemästrade hemma vilket gör att jag tror dom hamnar på övre halvan.



Till sist i dag har vi Rydaholm. Även dom ett bekant ansikte på fotbollskartan. Har alltid varit tunga att möta på bortaplan. Ser fram emot årets serie efter att förstärkt truppen med Erik Hjalmarsson från Grimslöv. Pigge offensive mittfältaren Franjo Misic från Värnamo och ett intressant namn Rasmus Paalanen som skall vara en passningsspelare av rang. Sedan inte minst en kvalitetsspelare vid namn Ola Grändås, närmare presentation krävs inte för han vet vi vad han går för. Man var bra redan förra året och om jag inte är helt ute och seglar så var även dom i kval. Topp tre/fyra med varningstämpel.

Halvtid med motståndare, om fjorton dagar börjar vi på nästa hälft. 

Inga kommentarer: