söndag 13 april 2014

Historisk segersång

Stämningen var hög i omklädningsrummet efter slutsignalen...

Igår skrev IFK Berga historia. Tre klockrena poäng i division två. De första någonsin. 3 - 0 i bortapremiären mot nykomlingen Nosaby utanför Kristianstad gör att man blir både glad och stolt. Föreningen bryter nya barriärer å börjar nosa på finrummen i den svenska fotbollspyramiden. Men vi tar det från början.

BloggarBull å jag tog den vita Volvon till Skåneland. Vi avhandlade många scenarior under de 19 milen ner till Nosaby. Inte i våra vildaste fantasier hade vi facit i våra diskussioner, även om "Bullen" sade sig ha koll på Skånelagen och trodde på seger i premiärfighten. Vi stärkte oss på det något nergångna haket "Tradarn", dryga milen utanför Kristanstad. Efter "Meny 1" med en riktigt hygglig burgare å strips kände vi oss stärkta för 90 minuter på Nya Vallbjörka fotbollsstadion. När vi parkerade den vita Volvon utanför bortalagets tempel strömmande det fotbollsmusik ut ur högtalarna. Markoolios gamla dängare "Mera Mål" dukande på som i fornstora dar. Det luktade lite Bergaviks IP faktiskt. Ett gott tecken skulle det visa sig.
En hamburgermeny på klassiska Tradarn innan match...

Första halvlek kändes som en klassisk seriepremiär. Inte mycket konstruktivt spel utan bollen växlade lag konstant och inte många passningar hittade rätt. Det kändes stirrigt å kortpassningsspelet lyste med sin frånvaro. Blåränderna låg dock helt rätt i det defensiva spelet och släppte inte till några öppningar. Till bägge lagens försvar ska sägas att gräsmattan var riktigt tungsprungen och svårtflörtad. Faktum är att jag endast räknade till varsin hygglig målchans i första. För blåränderna höll Simon "Tjappe" Gustafsson på att bli historisk målskytt, men målvakten fick fingertopparna på bollen och styrde den utanför. 0 - 0 i paus och hugget som stucket lagen emellan.
Ordförande Mårtensson läste Nosabybladet i paus...

Efter 10 minuter av andra halvlek visade Johannes Lagesson vinnarskalle och tar tillbaka bollen efter tre bolltapp uppe i offensiv zon, hittar Marcus "Fjädern" Rydasp med ett instick som svarar för en genial klack som friställer Mårtensson som rullar in IFK Bergas första mål i division två någonsin. Stort naturligtvis och genuin blåvit glädje på plan och bland tillresta supporters. Bara tre minuter senare sätter Fjädern en löpvillig Mårtensson i friläge som behärskat sätter 2 - 0. Nosaby satsar nu friskt framåt vilket ger luckor för ett taktiskt spelande Bergakollektiv. Ett flertal omställningar är på väg att resultera och både Fjädern och Mårtensson har varsitt friläge utan att stänga matchen. Punkterar matchen gör dock Fredrick Roskvist när han behärskat rullar in 3 - 0 fri med målvakten i den 80:e minuten. Kyligt.

Andra halvlek är bra. Mittfältet kommer ett steg högre upp i banan och sätter bättre press på hemmaspelarna som får det svårt med ett rörligt Bergaanfall. Under andra halvlek sker tre byten. Elias Håkansson byter av en halvskadad Tjappe, Roskvist kommer in istället för Fjädern och Johan Augustsson byter av Mårtensson. Förbaskat nyttigt med en trepoängare i premiären, men jag tror inte vi ska dra alltför stora växlar av gårdagens seger, då Nosaby med stor sannolikhet kommer att få det bustufft i tvåan. Vi ska dock glädjas över segern och spelarnas inställning och löpvilja. En förbaskat bra defensiv och kollektiv arbetsinsats över 90 minuter. Samma recept kan ge många nyttiga poäng 2014, glöm inte det blåränder.

Med mina blåvita glasögon delas dagens topp-tre-trofé ut:
"Man of the match"

• Marcus Mårtensson såg löpvilligare och hungrigare ut än på länge. Tvåmålsskytt och historisk i Berga med sitt och Bergas första divisiontvåmål. Chillihet.
  • Johannes Lagesson håller en ruskigt hög lägstanivå. Personifierar vilja, ambition och vinnarmentalitet. Låg bakom Bergas viktiga 1 - 0 mål. Guld värd.
  • Simon "Släggan" Gustafsson var prickfri i mittförsvaret och såg till att minimera hemmalagets målchanser. Bekväm i rollen och formstark.

Fick några kommentarer från glada blåränder:
- En härlig seger, sa en mycket nöjd tränare Ola P. Tycker vi fullföljer matchplanen till punkt och pricka, där vårt disciplinerade arbete bäddar för ett flertal vassa omställningar i andra halvlek.

- Känns som en kanonstart i årets serie, konstaterade assisterande tränare Jocke Lantz innan han slank in för segersång.

- Fantastiskt. Tycker vi nöter ner dem i andra halvlek var lagkapten Tobias Jacobsson analys av matchen.

- Otroligt skönt att få späcka målnollan sa en nöjd tvåmålsskytt, Marcus Mårtensson. I andra halvlek kändes det riktigt bra och vi skapar ordentligt med ytor framåt i våra omställningar.

Sigge 04, fotbollssupporter och analytiker...
I spelarbussen fanns även Sigge från Bergas pojklag -04  med. Sigge hade lämnat mamma å pappa hemma för att följa seniorernas premiär nere i Skåneland.
- En riktigt viktig seger, Mårten var lysande, summerade Sigge.

*****
För gulsvarta Liffen, ute i norra förorten, slutade årets hemmapremiär med delad poäng mot Hässleholm. Tror nog att vi hade några spioner på plats som kan ge tränarduon tips. Hör av er, tack.

*****
IFB Bergas hemmapremiär är den 21 april kl 15.00 (annandag påsk) mot Karlskrona. Skulle inte förvåna mig om det dyker upp mellan 400 - 500 fotbollssupporters nere vid Kalmarsund. Boka kalendern redan nu.

*****
Nu är det hög tid att ta ut IFK Bergas Guldfemma 2014. Gå in på Guldfemman och ta chansen att bli bästa coach och kamma hem finfina priser. Tävlingen startar i och med hemmapremiären annandag påsk.