söndag 28 september 2014

Verandaexperterna & Vinst

Tunnsått med målchanser för bortalaget när Berga slog Prespa Birlik med 2 - 0...
Igår hemmamatch för blåränderna. Efter ett stabilt dagsverke 2 - 0 till Berga mot Prespa Birlik. Med två matcher kvar att spela ser det ut som att vi kommer sämst fyra. Fantastiskt bra som nykomlingar i så fall. Men vi tar matchen från början.

"Verandaexperterna" nere på Bergaviks IP började grymta redan när Bergas spelsystem presenterades. Ola P och Lantzen ställde upp med en  " 4 - 5 - 1 - formation" och vi som har varit med och följt laget de senaste 10 åren kände stor tveksamhet inför denna uppställning. Ofta har vi fallit för djupt och/eller inte fått fast bollen i offensiv zon och det har inte spelat någon roll vilka spelare som representerat föreningen, eller vilka tränare som haft huvudansvaret. Eller som ordföringen uttryckte det:
- Ger mig jäveln på att om vi river golv, tapeter å väggar nere på Bergavik så står det inskrivet i grunden att IFK Berga ska spela 4 - 4 - 2. Märkligt kan man tycka, men historiskt har vi sällan levererat med en ensam gubbe på topp.

Sant hittills.

Även om bägge lagen var klara för nytt kontrakt så inleddes matchen i hyggligt högt tempo. Spelmässigt dock ganska torftigt och lagen bytte boll med varandra i parti och minut. Berga dock vassare i den sista tredjedelen och hemmalaget hade ett par riktigt bra lägen med inspel snett bakåt där ytterkanterna Mårten och Albin var löpvilliga. Dock inga mål första 45 och rättvist så långt med ett kryss.

En kvart in i andra halvlek kommer Marcus Mårtensson helt fri men får inte till avslutet utan målvakten kan avvärja. En minut senare sker Bergas första byte när Roskvist kommer in och laget övergår till en 4 - 4 - 2 - uppställning till "verandaexperternas" stora glädje. Ytterligare en minut senare så ringer det efter en fint växelspel mellan Mårtensson och Tobias Jacobsson där den sistnämnde distinkt sätter ett skott i nät efter en upprullning inne i Prespas straffområde. På verandan nickas det gillande och konstateras att 4 - 4 - 2 är Bergas grej. Mårtensson har därefter ytterligare två frilägen utan att måla. Ett av lägen kommer efter att Philip Adamsson i målet vaket satt igång spelet snabbt och nästan fått ett målgivande pass om bara löpvillige Marcus M haft bättre utdelning på dagens frilägen.

Dagens målskyttar. Tobias Jacobsson och  Fredrick Roskvist.
Med fem minuter kvar kommer matchavgörandet efter en riktigt trevlig upprullning från hemmalaget där bollen går som på ett snöre från Joel Håkansson (grattis till debuten i tvåan), till Mårten och till Tobias som sätter Roskvist i läge att enkelt bredsida in 2 - 0.

Sammantaget ett bra dagsverke utan att glänsa. Spelmässigt lite för hafsigt i passningsspelet men samtidigt kassaskåpssäkert bakåt där bortalagets målchanser är lätträknade.

Med mina blåvita glasögon lämnas följande särskilda omnämnanden idag;
  • Den "omvända gyllene triangeln" var tillbaka, målvakt Philip Adamsson med mittbackarna Simon "Släggan" Gustavsson och Emil Håkansson framför. Herrejävlar vad de täcker upp för varandra. Inte spektakulärt. Inte med teknisk briljans eller med smörpass i uppspelen. Men herregud så begåvat i det defensiva spelet.
  • Lagkapten Tobias Jacobsson är kompromisslös i 92 minuter. Blandar och ger i spelsekvenserna men kommer hela tiden tillbaka. En vinnarskalle som idag avgör matchen genom sett 1 - 0 mål och delikata framspelning till "Rosens" 2 - 0 mål.
  • Marcus Mårtensson är riktigt rapp i steget och är "pappa" bakom många offensiva sekvenser idag. Betyget dras dock ner av oförmågan att sätta pricken över i:et i samband med frilägena.
  • Robin Karlsson briljerar med fin teknik och en frän matchattityd, oavsett om han som i början av matchen uppräder på mittfältet, eller som senare i backlinjen. Sevärd.
*****
Precis hemkommen från Guldfågeln Arena där stadens röda bröder torskade mot Häcken, 2 - 3. Synnerligen pinsamt försvarsspel emellanåt där uppgiftsfördelningen i backlinjen inte känns klockren. Hemläxa modell XL. Kul dock att se Papa Dioufs förvandling de senaste omgångarna. Matchens lirare utan konkurrens.

*****
Glädjs med IFK Kalmars damlag som tog en viktig derbyseger mot Madesjö. Proppen ur i andra halvlek och nu är kvalet nära. Mäktiga 101 mål framåt och bara 13 insläppta. Hatten av och lycka till / BloggarBill