söndag 23 mars 2014

Gräspremiär, spelidé och 75 ggr pengen på serievinst

Uppvärmning inför årets första match på naturgräs...
Gräspremiär. Eller rättare sagt - Gräspremiär Original - igår mot seriekonkurrenten Karlskrona nere i Loverslund. En match där blekingarna stod som segrare med 1 - 0 efter 90 spelade minuter. Ingen vårvärme nere på "Lovers", men en riktigt bra gräsmatta och en stundtals tempostark match. Vi tar det från början.
 
Följande startuppställning för IFK Berga:
 
Philip
Robin - Jensen - Emil H - Lagesson
Mårtensson - Jung - Fjädern - Tjappe
Roskvist 
 
Blåränderna öppnade matchen piggt första tio och visade ingen större respekt för Karlskrona AIF. Blekingarna arbetade sig dock in i matchen och tog sakta men säkert över med rappt och bra passningsspel å Berga hade det kämpigt under de kommande tjugo minuterna då KAIF hade ett rejält bollinnehav. Chansmässigt höll vi dock jämna steg och Tjappe hade två riktigt bra chanser att måla varav ett var ett friläge efter en utsökt instickare av Jung. Sista kvarten i första jämnade spelet ut sig och spelbilden var att lagen slet ordentligt på gräset på den ena kanten då Berga konsekvent valde att anfalla på sin vänsterkant och Karlskrona anföll på sin högerkant. Upp med blicken blåränder å nyttja bägge kanterna.
 
Matchen mot Karskrona bjöd stödtals på högt tempo och hyggliga kombinationer...
I inledningen av andra halvlek får Philip göra en ruskigt bra benparad när en orangefärgad anfallare kommer helt fri efter slarv i uppspelsfasen. Därefter luktar det straff både i Bergas straffområde och i Karlskronas, då Fjädern rivs ner djupt inne i slottet. Kvarten kvar hittar Tobias inbytte Albin med en djupledsboll, men Albin styr bollen precis utanför stolpen. Bra läge där. Karlskrona är dock det lag som sätter punkt för matchen när man efter en kort hörna (man körde 99 % korta hörnor) lyfter in bollen till framstormade spelare varav en sätter pannan till och 1 - 0 är faktum. Otagbart för Philip i kassen.
 
Sammanfattningsvis en riktigt bra gräspremiär mellan två lag som försöker spela fotboll. Hyggligt starka insatser rakt igenom av blåränderna. Under andra halvlek skedde ett antal byten, in kom; Släggan, Emil S, Benjamin, Albin och Augustsson. Karlskrona det något starkare laget över 90 minuter men Berga är hack i häl och har minst lika många skarpa målchanser. Med mina personliga blåvita glasögon delas följande topp-tre-titlar ut.
 
  • Lagkapten Tobias Jacobsson visar upp ett härligt fighterhjärta kombinerat med klokskap och starkt duellspel. Guldstjärna.
  • Robin Karlsson spelar högerback och gör det med bravur. Läser spelet bra och är trygg med boll. Utropstecken.
  • Målvakt Philip Adamsson uppträder med en härlig pondus och svarar för ett par helt avgörande räddningar. Klockren.

Bubblare. Inhoppare Albin Carlsson löper kopiöst och skapar en hel del oreda med sin framfusighet.
 
Den 21 april möts lagen igen, då är det hemmapremiär nere på Bergaviks IP...
Kom ihåg blåränder, nästa gång vi möter Karlskrona är det i hemmapremiären i tvåan. Varför inte ta en skalp och tre poäng då?
 
*****
Vilken spelidé kommer Ola P och Lantzen att praktisera? Vilken sifferkombination passar in på spelarmaterialet? Hur ska laget balanseras? Vem eller vilka får vika ner sig ur ett individuellt perspektiv för att få ut bästa effekt av kollektivet? Eller behövs inte det? Det finns ett gäng frågetecken som snart kommer att rätas ut. Jag är onekligen nyfiken på om tränarduon tänker sig ett flexibelt och föränderligt spelsätt utifrån motstånd och form. Det är lätt att säga men ofta svårare att genomföra. De flesta spelare söker trygghet och kontinuitet kring spelidé och position. Tycker det finns spännande öppningar och slutsatser att göra efter vårens träningsmatcher hittills. Tycker samtidigt inte att vi nått optimal verkningsgrad av spelsystem och individuella positioner ännu. Kanske räcker det med att "skruva ett halvvarv till". Jäkligt spännande ska det bli i alla fall. Fortsättning följer.  

*****
Nytt om dunderderbyt, Lindsdal - IFK Berga. Det ryktas att David Winberg tackat nej till att landa med matchbollen i ett tandemhopp med fallskärm. Däremot sägs det att han accepterat att landa med den svartvita kulan i en luftballong. Hyggligt häftigt bara det. Go for it, Winberg.
 
*****
Liffen står i drygt 5 ggr pengen för serieseger på Nordic Bet medan blåränderna från Bergavik ger hela 75 ggr pengen. Tyvärr tror jag inte det är värt att lassa in några svenska riksdaler på något av Kalmarlagen (även om hjärtat gärna ser möjligheter).
*****
Kämpa Johan Israelsson !!! Hoppas få se dig i derbyt 2015.
 
*****
Nybro IF och Kalmar AIK känns som spelvärda alternativ som seriesegrare i trean respektive elitfyran.
 
*****
Stadens stolta damer, IFK Kalmar, med IFK Bergas ungdomsledare Jonas Walfridsson vid rodret (lycka till, vi vill gärna sola oss i glansen i sann IFK-anda) å gudfader Svedjenäs har visat hysterisk matchform i träningsmatcherna. I helgen krossade man seriekonkurrenten Husqvarna med 5 - 2 . Imponerande.
 
I sommar klassfotboll nere på Greenvalley då damernas U 23 från Sverige, Norge och England matchar. Kul för oss fotbollsfans.
 
*****
För övrigt så rekommenderar jag Liverpool FC om du vill ha målgaranti / BloggarBill
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen in i Liverpools fan club. Sent skall syndare vakna.

BloggarBill sa...

Vill bara förtydliga att begreppet målgaranti även innefattar insläppta mål ;-)