söndag 25 januari 2015

Kalmar FF vinner med 2 - 0 över ett löpvilligt och taktiskt spelande IFK Berga


Kalmar FF vinner träningsmatchen nere på Gasten mot IFK Berga med 2 - 0...

Igår tog jag den vita Volvon ner till Gasten för årets första träningmatch, IFK Berga - Kalmar FF. En riktigt tidig fotbollspartypärla för en blåvit och rödvit supporter som en annan. Men det gällde att vara välklädd nere på ett vindpinat och svinkallt Gasten. Långkalsonger, tripplade tröjor, en tjock halsduk, dubbla strumpor å den fetaste jackan i skåpet. Matchstart.

Fotbollsmässigt öppnade Kalmar FF med ett rappt passningsspel och ett snabbt bollflyttande som gjorde att Bergaspelarna verkligen fick löpa för att täcka ytor och hålla ihop laget. Å precis som i fjol gjorde man det också. Det var ingen som småfuskade och lämnade över ansvar till någon annan. Nix, ansvar togs individuellt och kollektivt, precis enligt skolboken. Ett riktigt starkt positionsspel gjorde att Kalmar FF kom till ganska få chanser trots att man naturligtvis hade ett stort bollinnehav. Trodde faktiskt att bergaboysen skulle gå på knäna efter en halvtimme men lungorna och mjölksyrenivån höll förvånansvärt bra hela matchen.
 
I matchminut 30 kom ett olyckligt moment där Lagesson tar allt för god tid på sig i uppspelsfasen och Papa Diouf snor bollen och fri med Philip Adamsson gör han inget misstag. 1 - 0 KFF. Diouf var för övrigt den rödvita spelare som imponerade mest på mig denna dag, irrationell och rapp i steget ställde han frågan till Bergaförsvaret hela tiden. 

Det var hyggligt trötta men taggade blåränder som tankade nytt bränsle i paus. Kalmar FF bytte i princip hela laget och startade andra halvlek i ett högt tempo. Redan efter 10 minuter dunkade Archford Gutu bollen i ribban och i ryggen på Philip efter en hörna. 2 - 0 till KFF som också blev slutresultat. Visst, Kalmar FF hade ett par bra chanser till, men i det stora hela höll matchplanen riktigt bra för Berga. Naturligtvis väldigt få offensiva lägen och Fredrick Roskvist och Marcus Rydasp på topp fick koncentrera sina krafter på att bidra i den defensiva spelet å det gjorde man på ett utmärkt sätt. Hade hoppats på lite mer kyla och konstruktivitet från laget de tillfällen då vi hade bollen under kontroll, men tempot var högt och det blev lite väl många bolltapp och felpassningar då KFF satte press och stress på Bergaspelarna. Närmast att måla för blåränderna var Johannes Lagesson som hade en blixtrande frispark från 30 m som hade varit värd ett bättre öde. Stark räddning av KFF-keepern där!

Robin Karlsson och Simon "Släggan" Gustafsson svarade för utmärkta insatser i Bergatröjan...
En stor eloge till hela laget som verkligen tog jobbet. Tränarna snurrade runt på 16-17 spelare och det blev en tuff men härlig öppning på 2015 års matchspel. Lite extra guldstjärnor tycker jag man kan dela ut till Philip Adamsson, Simon "Släggan" Gustafsson, Tommy Pettersson, Jonathan Taylor, Emil Sjöstedt och Robin Karlsson. Men slutsummeringen och minsta gemensamma nämnare, får ändå bli den signal som jag gav i fredagsbloggen dvs stryk med två bollar ger betyget:
Riktigt, riktigt starkt. Supporterkepsen av.

*****
 

Fick några ord med Kalmar FF:s assisterande tränare Jens Nilsson och IFK Bergas tränare Ola P direkt efter matchen.

Kort summering av årets första träningsmatch, Jens
- Jag tycker att vårt passningsspel var bra i första halvlek utan att vi för den skull skapar jättemånga chanser. Berga ligger rätt i sitt positionsspel, löper mycket och gör det svårt för oss. I andra halvlek tappar vi lite tempo och skärpa å vinden gör sitt till att det blir svårt att spela.

Något eller någon som du tyckte stack ut i Berga? 
- Som jag sa en stark kollektiv insats med bra positionsspel. Sen tycker jag att Simon "Släggan" Gustafsson håller ihop försvarsarbetet på ett imponerande sätt.

 Vad säger du Ola, dina reflektioner?
- Lite speciella förutsättningar då vi knappt hunnit träna på fullplan i år ännu och sen möter vi allsvenskt motstånd. Men jag är nöjd, jag tycker vi uppträder som ett lag och det känns riktigt bra.

- När väl matchen spelas är man så inne i situationerna så då tänker man kanske inte på att det är ett allsvensk lag vi möter... då kan man vara lite kritisk till att vi tappar boll och borde vårda passningsspelet lite mer. Men när jag summerar efteråt är jag mycket nöjd med vår prestation och då ska man komma ihåg att vi har fyra riktigt vassa spelare på sjuk- och skadelistan.

Dina intryck av Kalmar FF, Ola?
- Det syns att de jobbar på en tydlig spelidé. De vill överbelasta vissa ytor. Det är ju tidigt på året ännu och både vi och Kalmar FF är ju inne i en uppbyggnadsfas. När de väl får spelet att fungera i den sista tredjedelen så kommer de att bli riktig bra. Det ska bli spännande att följa FF 2015.

*****
Avslutar med en liten kort bildkavalkad från match och inramning / BloggarBill

Kalmar FF:s nye tränare Peter Swärdh nere på ett kylslaget Gasten...
Magnus och Amanda Ringqvist samt Lisa Hedbäck fixar korven...förbannat god!


Ingabo Bergabo samtalar med domartrion...



 
Blåränderna tankar bränsle i paus...





Michael Mårtensson, ordförande i IFK Berga, var nöjd efter matchen
- Tycker vi står upp riktigt bra !





Inga kommentarer: