söndag 9 juni 2013

Storseger för Berga


Igår pulvriserade blåränderna Jämjö i division tre sydöstra med hela 8 - 2. Redan efter tre minuter hade Marcus Mårtensson petat in bollen två gånger om bakom en vilsen Jämjökeeper. Målkavalkaden fortsatte med att Patrik Rydasp pricksköt 3 - 0 i bortre krysset innan seriens skyttekung, Alexander Petersson, nickade in reduceringen till 3 - 1. Petersson hölls i strama tyglar under matchen men här finns potential och om han själv vill lirar han i en högre serie redan efter sommaren. Innan paus hade även vår straffskytt och målvakt Tommy Berg säkert nätat efter att Johan Augustsson blivit fälld. Sålunda 4 - 1 i paus.
 
Det var ett soligt och varmt Bergavik som välkomnade dryga 200 åskådare i konkurrens med prinsessbröllop och bal på Drottningholm. Men vad är väl en bal på slottet när blåränderna spelar hemma. Målmässigt fick åskådarna nere vid Kalmarsund valuta för entrebiljetten och det bjöds på en hel del delikatesser även i den andra halvleken. Först ut i målprotokollet i den andra halvleken var Jämjö som reducerade till 2 - 4, men sen var det bensinslut och Berga för hela pengen. Målkavalkaden fortsatte med att Robin Karlsson rakade in 5 - 2 i öppet mål innan Simon "Tjappe" Gustafsson vände ut och in på blekingarnas försvar föra att sedan lägga in bollen med vänstern. Robin Karlsson avslutade ett bländande fotbollsanfall efter ett flertal väggar och läckra skarvningar med att iskallt placera bollen vid sidan om målvakten. Inbytte Calle Holm ville inte vara sämre utan rullade in slutpunkten 8 - 2 i ett alltmer läckande och trött försvar.
 
IFK Berga blandade å gav rent fotbollsmässigt, trots stora siffror, men man är oerhört tunga att möta och emellanåt glimrar man till med sprakande fotbollsfyrverkeri. 
 
Jämjö var dock totalt lite för bleka, inte minst defensivt, för att vi ska dra alltför stora växlar på 8 - 2 victorian. Glädjande nog känns det dock som om blåränderna vågar mer nu och har tålamod i uppspelsfas och inte bara lyfter långa bollar. Det känns bra inför framtiden att se ett passningsorienterat Berga.
 
Det är när det går som bäst ute på plan man måste våga möta hela bredden i den, med division III-ögon sett, riktigt starka truppen å lufta så många som möjligt så tidigt som möjligt. Här skulle man önska lite mer fingertoppskänsla för att bekräfta och ge signaler för framtiden.
 
Med mina blåvita glasögon delas följande trippel ut idag:
 
IFK Bergas egna "stjärngosse", Marcus Mårtensson,
gjorde i helgen sina mål nummer 8 och 9 när hemmalaget slog Jämjö med 8 - 2 

  • Marcus Mårtensson löpte nåt kopiöst denna match. Trots värmen for han runt som en ilsken bålgeting och skapade oreda med sin snabbhet och framfusighet. "Mårten" bjöd även på ett flertal läckra framspelningar genom listiga skarvningar. Ett ruskigt uppoffrande lagspel kryddat med två egna mål säger det mesta om hans vinnarmentalitet. Banans kung. 
  • Robin Karlsson tog på sig fältherrerollen och styrde sina styrkor med bra balans på mittfältet. Har en fin spetskompetens som mittre mittfältare genom att komma i djupled rätt in i boxen i det offensiva spelet. Idag belönades det med två egna mål. 
  • Johannes Lagesson och Simon "Tjappe" Gustafsson får dela på plats tre. "Lage" är riktigt stark i närkampsspelet och tuffar på som ett ånglok ute i vänsterkorridoren så fort möjlighet ges. "Tjappe" spelar med gott självförtroende och har en härlig förmåga att växla tempo med boll. Två kvalitets- och lagspelare i blåvit förpackning.
  
Nu återstår två bortamatcher innan sommaruppehållet. Svårspelade Växjö BK med gamla Bergaliraren Johan Leandersson, samt vårens poängmässiga lilla flopp Rydaholm, med tidigare Bergaspelaren Ola Grändås. Jag säger som planskötare Kalle Rosén:
- Det är ju märkligt att den svenska fotbollen ska ta uppehåll nu när planerna är som bäst.
 
***
Linsdalarna i norra stadsänden vände underläge i paus med 1 - 2 till vinst med hela 7 - 4. Den som klagat på målproduktionen tidigare får krypa till korset direkt. 8 hemmamål på Bergaviks IP och 7 hemmamål på Fjölebro IP. Fotbollsgodis för fotbollssupportrarna.
 
***
IFK Kalmar tog en ruskigt viktig skalp i Elitettan. 3 - 1 hemma mot jumbon Sundsvall. Rättvist i en match som böljande fram och tillbaka. Jag gläds med målskyttarna och IFK även om jag fick snål utdelning i dagens Guldfemma.
 
***
Nu blir det en goer vecka. Tre poäng mot Jämjö i helgen skapar ett gott mentalt välbefinnande å samtidigt är sommaren på G / BloggarBill



 






Inga kommentarer: