torsdag 23 juni 2011

Den glömda föreningen.




Kalmar Kommun satsar stort på idrotten, hela 125 miljoner är budgeterat på något som man kallar "Idrottslyftet". Strålande säger väl de som vet hur viktig idrotten är i samhället i såväl hälsa och social fostran. Nu är dock inte allt som glittrar guld utan även här finns en baksida.

Idrottslyftet är medel för att utveckla och berika föreningsverksamheten inom kommunen, ungdom och hälsa är viktiga kriterier vid fördelning av medlen. IFK Berga som förmodligen är den största ungdomsföreningen i vår kommun uppfyller kriterierna till fullo men får ingen del av kakan. Behovet av upprustning av Bergavik är stort, men hos Fritidsnämden existerar inte IFK Berga eller för den delen hela Bergaområdet. Eller som en representant från nämden sa vid ett möte på Bergavik, "tyvärr är det nog så att vi på något sätt glömt bort IFK Berga". Visst har vi under åren fått vissa bidrag men de är bara en bråkdel som nu fördelas. Jag har full förståelse för att man satsar i Ljungbyholm, Skyttis och Gröndal. Inget mot dess föreningar som också har ett lika stort behov som oss utan jag glädjs med dom. Frågan jag ställer är hur kan man "glömma" en hel stadsdel och förening.

Jag har också förståelse för att man tar politiska strategiska beslut när man avsätter pengar för träningsplaner i Norrliden. Bergavik är dock ett stenkast från Norrliden och en mer naturlig samlingsplats i norra delen av stan och på så sätt ett bättre samhällsstrategiskt alternativ.
Det allvarliga i hela förfarandet av Fritidsnämdens beslutordning och underlag är att den demokratiska processen bestod att föreningarna fick ett färdigt förslag för yttrande. Påverkan fann sig vara lika med noll. Svaret IFK Berga fick är, "det är kört".
Vad var det då för krav vi skulle yrkat på om vi fått chansen? Här är några punkter:
  • En konstgräsplan!
  • Bättre parkeringsmöjligheter.
  • Utbyggnad av befintlig byggnad för träningslokal.
  • Upprustning av ungdomsplanerna.
  • Fjärrvärme.
Dock har man lärt sig ett och annat efter det här, lobbyverksamhet är ett måste. Politiskt sunt förnuft räcker inte i dylika affärer. Tro mig att IFK Berga kommer även i fortsättningen satsa allt på ungdomar i Berga och Norrliden för att göra deras fritid utvecklande och berikad. Med eller utan Kalmars politikers hjälp. Vi är en mycket levande förening som inte kommer falla in i någon "glömska".
Nu har ni fått min personliga åsikt i detta ämne och nu släpper jag det för stunden. Nu är det ju dags för Kalmar FF - GAIS. Tips 4-1.
TREVLIG MIDSOMMAR