söndag 8 september 2013

Himmel eller Helvete

Segersång efter 2 - 1 mot Lammhult hemma...gudagott!
 
Marginalerna är små i fotboll. Desperation byts till glädje eller tvärtom. Igår bjöd blåränderna på bägge delarna i hemmamatchen mot Lammhult. Slutscenariot får definitivt rubriceras som glädjerus, när lagkapten Patrik Rydasp, frälste jublande hemmafans med en pressad projektil i matchminut 88:a som sannolikt fick vapenindustrin att vilja teckna långtidskontrakt. En ruggig missil.

Vi tar det från början.

En fantastisk sensommardag inramade Bergaviks IP och på läktaren satt publiken både barärmat och barbent och njöt av solens värmande strålar. Sett till njutningsgraden i spelkvaliten så fanns det dock mycket att önska. IFK Bergas första 45:a var en provkarta i usel passningskvalitet. För lösa passningar, felaktiga passningar eller för svåra passningar. I klartext, den tekniska kvaliten och utförandet var undermåligt, lägg därtill en halvhjärtad inställning och du har blårändernas prestation i ett nötskal. Ska på intet sätt säga att Lammhult var bättre och de vassaste chanserna i första halvlek vaskade hemmalaget fram, men Marcus Mårtensson fick inte rätt styrsel i avslutningsmomenten.

Som alltid bytte jag första halvleks läktare mot fotbollsverandan i paus. Ordförande Mårtensson var askgrå i ansiktet när jag klev upp på verandan och började omgående åkalla andar, gudar och goda feer, när han för den församlade "verandaexpertisen" förklarade att skälet till den svaga insatsen sannolikt var att HAN hade fel kläder på sig. Sagt å gjort, en påse åkte fram och i tur och ordning tog han på sig en t-shirt, en riktigt jävla tjock vinteraktig Bergaoverall, varefter han avslutade modevisningen med att kränga på sig en svart jacka över hela härligheten.
- Sådärja. Nu har jag mina turkläder på mig, konstaterade ordföringen.

I inledningen av andra halvlek såg det ett tag ut som om bergaboysen insett allvaret och man satte hög press på motståndarna som fick svårt i uppspelsfasen. Pressen ebbande dock ut i värmen och även om Berga hade ett par läge att näta bl a hade Mårten ett skott i underkant ribba, så lyste energin och konstruktiviteten med sin frånvaro. Heder dock att vi inte föll igenom bakåt och hux flux vann uppflyttade Lagesson en boll på högerkanten som han passade snett inåt bakåt till inhoppande Marcus Rydasp som dock rakade den mitt på en täckande målvakt. På returen dök måltjuven Mårtensson upp och stötte säkert in bollen.

1- 0 i 76:e minuten kändes viktigt. Matchbilden kändes kontrollerad från hemmalagets sida men efter en snabb spelvändning i minut 85 med inlägg och efterföljande nick så stod den hastigt och mindre lustigt 1 - 1. Luften gick ur oss lite på verandan och det såg inte ut som om spelarna på planen hade några reservkrafter att mobilisera för en sista anstormning. Patrik Rydasp, som i bortamatchen mot Jämjö knorrade upp bollen i målvaktens högra kryss med matchens sista spark, hade dock kvar en replik även denna eftermiddag. Han fick bollen på mitten av motståndarnas planhalva å tog några steg innan vänstern talade. Vilken träff han fick. En pressad projektil borrade sig in i målvaktens vänstra kryss denna gång. En formidabel avslutning.

När bollen letade sig in i nätmaskorna visade ordföringen prov på en kombinerad regndans, isdanspiruett och klassiska vargylningar. Ibland är fotboll fantastiskt. Men framförallt så berör fotbollen alltid på något sätt. Ordförande tog genast på sig vinsten via sitt taktiska klädbyte i paus...
IFK Bergas målskyttar Marcus Mårtensson och Patrik Rydasp njuter efter slutsignalen...

Vid en summering av gårdagens match och utnämnande av dagens topp tre så levereras följande från mina blåvita glasögon:
  1. Simon "Tjappe" Gustafsson var briljant matchen igenom. Ruggigt löpstark, vinnare av de flesta man-man-duellerna och ett kopiöst jobb för att täcka upp ytor och återerövra boll. Låg dessutom bakom de offensiva attacker som blåränderna mäktade med. Outstanding idag.
  2. Ingen.
  3. Ingen.

Tyvärr var verkligheten sådan att det inte fanns någon mer som gjorde sig förtjänt av en utmärkelse, sett över 90 minuter. Hårda ord naturligtvis, men ibland är sanningen bister.

Nu finns det fortfarande 12 poäng att fightas om. Slicka såren av en krampaktig insats, njut av trepoängaren och ladda om batterierna under veckan. Kom dock ihåg, en så svag teknisk insats klarar vi inte av ytterligare en gång om vi vill utmana om topp två.

*****

Ikväll så håller vi våra tummar för Nybro som spelar borta mot Myresjö...

*****

Tack Anders Svensson. Drömmen om fotbolls-VM lever...

*****

Tack Göte, för din osvikliga lojalitet som Kalmar FF:s hejaklacksledare under massor av decennier nere på Fredriksskans. En rödvit legend har gått ur tiden och jag hoppas verkligen att Kalmar FF uppmärksammar detta på något sätt vid kommande hemmamatch.

*****

Tack blåränder. Ni engagerar / BloggarBill


    

Inga kommentarer: