torsdag 29 maj 2014

Pisk i Ljungby

Bekymrade miner på Lagavallen idag. Kenneth, Kalle och ordförande Mårtensson var bistra efter 2 - 0 förlusten

Idag fick den vita Volvon stå hemma. Idag klev jag på Silverstrands buss nere på Bergaviks IP. Blåränderna hade bortamatch mot Ljungby och jag å bloggarbroder Bull valde att åka kollektivtrafik med laget.

Fika strax innan Strömbergshyttan. Pastasallad, kyckling och lite grönsallad slank lätt ner innan bussen landade på Lagavallen.

Spelmässigt en ganska tam tillställning i värmen där hemmalaget stod som segrare med 2 - 0 vid full tid. Vi tar det från början. Första 30 minuterna hade Berga bra koll på spelet utan att glänsa. Jung hade ett bra läge efter 20 minuter och Roskvist har ett friläge som målvakten kommer ut och blockar. Sista kvarten i första ändrar dock matchen karaktär och blåränderna går på tomgång. Hjälper inte varandra och får jaga utan boll. Det ser ut som om värmen suger musten ur spelarna och sista tio skapar hemmalaget två bra målchanser utan att överlista en vasst spelade Philip Adamsson i Bergamålet.

Minut 57 kom att bli matchens ödesminut för bergaboysen. Huxflux får Roskvist ett "gratisläge" när Ljungby strular i eget straffområde. Vinkeln är dock inte optimal och målvakten kommer ut å gör en bra räddning. Lätt att sitta på läktaren men här skulle en passning snett bakåt till Mårtensson givit 1 - 0 till Berga. Istället en snabb spelväxling som bergaförsvaret ser ut att ha full koll på då Lindberg olyckligt trampar på bollen, vilket ger fri yta för speedige forwarden Philip Persson som tar sig in i straffområdet och fälls. Ridå och 1 - 0 till hemmalaget på den efterföljande straffen.

Bara fem minuter senare är det missförstånd i bergaförsvaret efter en lös "hemmåtnick". Ingen spelare tar ansvar och är tydlig i kommunikationen varför forwardPersson hinner emellan och enkelt rullar in bollen. Helvete killar, vi får inte bjuda på så billiga mål. Använd strupen å tala om vem som går på boll eller om den ska bort. Känns lika billigt som när det är rackarrea på Ullareds.

Ola å Lantzen byter in bröderna Rydasp och Albin Carlsson men närmare ett halvhyfsat läge för Fjädern och ett stolpskott av Albin kommer inte blåränderna.

- Vi saknar energin och jobbade inte som ett lag idag, konstaterade tränare Ola P besviket efter matchen. Marginalerna är inte större och vi svarar för alltför många tekniska misstag i matchen. Vi kan så mycket bättre.

Summasummarum tycker jag nog att vi borde knipit en pinne idag. Ljungby hade en vass forward i Philip Persson och en riktigt duktig kapten på mitten, men i övrigt var det inget lag som jätteimponerade. Stabila, javisst, men med en bättre kollektiv insats och modigare offensivlusta hade vi haft poäng med oss hem i bagaget. Sämst i Ljungby en pratglad speaker som gafflade sönder hela andra halvlek med att göra reklam för jubileumsmatchen som skulle spelas senare under dagen. Lite respektlöst kan man tycka.

Förra matchen var det svårt att utse topp tre p g a att det var massor av starka insatser. Idag var det svårt för att det var ganska få starka insatser. Med mina blåvita glasögon levereras dock denna trio.
  • Simon "Släggan" Gustafsson ohotad idag. Staplar upp gedigna insatser. Resolut och kraftfull. Formstark.
  • Mittbackskollega Emil Håkansson och Simon "Tjappe" Gustafsson får silverpengen för att de sliter och kämpar hela matchen. Ingen kanonmatch men ett gott dagsverke. Det räcker långt.
  • Målvakt Philip Adamsson håller kvar Berga i matchen sista tio minuterna i första. Måste dock göra sin stämma bättre hörd och styra försvaret så att det inte uppstår tveksamheter.
*****
Liffen åkte ånyo på en tung förlust hemma mot Karlskrona med 1 - 0 igår. Räkna med övertalningsförsök på Fredde P. Han behövs onekligen till höstomgångarna. Spetsegenskaper de luxe.

*****
I övrigt känns division 2 Östra som en serie där många lag tar poäng av varandra. Blåränderna ligger nu på negativ kvalplats men har trots allt bara fyra poäng upp till en sjätteplats. Man får dock inga gratispoäng i division två, man förtjänar dom. Glöm inte det blåränder.

*****
Fjolårets seriekollegor Nybro IF har tappat onödiga poäng i trean den senaste tiden kan tyckas. Idag hoppade man tillbaka i vinnarcirkeln efter en 4 - 0 vinst hemma. "Gamle" Bergaforwarden Juan Gomez svarade för ett hattrick. Vi lyfter på kepsen och säger grattis.