söndag 7 april 2013


Elitsatsning inga pengar!

I dagarna har man allt som ofta läst i media om det så kallade problemet elitsatsning. Politiker agerar moralpredikanter starkt uppbackad av så kallade förstå sig påare inom idrottsrörelsen. Smålandsidrotten är en av de stora aktörerna i debatten där vapenskramlet hotar med indragna kommunala bidrag till de föreningar som bedriver just elitsatsningar.

Nu är det nog på sin plats att bena upp begreppet elitsatsning och översätta ordet till dess verklighet. Alla föreningar så även IFK Berga bedriver till viss del elitsatsning där syftet är att lyfta ungdomar till att slutligen bedriva sin seniorverksamhet med egna produkter.

Samtidigt värnar man om bredden, denna viktiga verksamhet som ger våra ungdomar en meningsfull och hälsosam fritid. Detta hindra inte dock att man sållar agnarna från vetet och ger dom som vill, orkar och har tallangen att ta det där extra klivet. Precis som på vilken arbetsplats eller skola som helst så är det vissa som når högre än andra.  Lika viktigt som att värna om bredden är det att låta den som är bättre få möjligheten. Därför är det av största vikt att dessa killar och tjejer får pröva på att spela mot tuffare motstånd och prövning och inte ligga kvar och harva i sin egen åldersgrupp. Att andra då tröttnar och inte vill fortsätta eller lägga ner så mycket tid är en naturlig process som vederbörande själv kommer till insikt om. Mest frustrerande är det nog för alla föräldrar som ville mer genom sina ättelägg.

Att sedan nämna och förfasa sig över att Kalmar FF bedriver elitsatsning är bara löjligt! Självklart gör dom det och det skall dom. Det är väl inte för intet att dem ingår i sällskapet Elitföreningar. För den delen så är deras ungdomar i eliten för gamla för att få kommunalt bidrag.

Så till politiker och övriga säger jag, lägg ner och välkommen in i verkligheten.
 


Så till dagens match mot Kalmar AIK FK. En match som sedermera skulle visa på klasskillnader men som inledningsvis överraskade många av Bergasupportrarna.

 Knappt hade matchen startat innan Tommy Berg fick plocka ut bollen ur nätmaskorna. Missförstånd och brist på ingripande gav resultat för Kalmar AIK. Första tjugo minuterna hängde div. 4 Elit laget väl med och hade väl så mycket av spelet. IFK Berga blev ju längre matchen led allt giftigare i sina avslut och inte alls så ologiskt kom både ett, två och tre mål och matchen var i praktiken över. 

Trots resultatet var nog inte tränarduon särskilt nöjd med spelet. Spelarna låg allt för långt ifrån motståndarna och löpning utan boll lyste med sin frånvaro. Mittfältet hade stora problem att komma in i matchen och i försvaret kändes inte alltid så säkert.

Ju längre matchen led så växte Berga och i andra halvlek såg det stundtals riktigt bra ut. En klar uppryckning där man allt mer spelade som ett komplett lag. Bra tempoväxlingar, bra passningar och ett spel på kanterna som gav ytor för anfallet. Mittfältet och då framför allt Tobias var motorn i laget. Siffrorna rann iväg och slutade vid 7-1 vilket klart belyste matchen i sin helhet.

Värt att notera är väl att Patriks första halvlek var lysande, Tobias blev dagens lirare med ett otroligt säkert och hårt arbete. Lagesson glimtade stundtals till men föll tillbaka i andra, Jensen klart bäst i de bakre leden.  Mårtensson ger aldrig upp en boll och slet där framme, kommer bli guld värd. Frågan är bara vem som skall bli hans kollega där framme?

 Däremot känns en del spelare lite ringrostiga och obekväma i sina roller vilket på kort sikt kan vara ett bekymmer.

I det stora hela ingen direkt värdemätare men IFK Berga visade att man är en tung maskin att möta. För visso gav inte motståndet några större bekymmer förutom de första tjugo men IFK Berga visade att man står väl förberedda inför kommande uppdrag.


Nu väntar Guldfågeln Arena och Kalmar FF – BK Häcken. Kul match i ett för dagen vintrigt april.

Inga kommentarer: