tisdag 16 april 2013


Vett och etikett!


Så var då premiären överstökad med tre sköna poäng in i samlingen. Det fotbollsmässiga har vi i olika forum gjort en analys av men vid sidan om fanns det ett par saker att reflektera över.

Ibland kommer det ord från hjärtat bland åskådare som sätter sig och blir oförglömliga små citat. Som när Jensen rensar från eget straffområde med en lång boll upp på motståndarnas planhalva. Håkan utbrister ”- Kör på den Mårten, hela vägen!” Bollen hann inte landa på konstgräset innan Ordförande snabbt konstaterade: ”- Faan, inte ens med moped hade han hunnit upp den!”

Eller som Pappa Rydasp som det tog 45 minuter att konstatera det blåste mindre kallt om han ställde sig i lä på andra sidan. 
”- Hade det varit på Gasten hade man kunnat rulla fram bilen och suttit i värmen”.
Vekhet och inte särskilt snabbtänkt är ingen bra kombination när det är seriepremiär i april månad och kung Bore knappt gått och lagt sig.


Tyvärr är det inte bara roliga och positiva ord man hör i publikleden. Om en domare gör ett misstag så är han oduglig och borde förpassas till ett varmare ställe. Gudars skymning vad många domareämnen det finns vid sidan om planen, tråkigt nog så har alla olika åsikter beroende på vilket lag man håller.
 Däremot får en spelare göra hur många misstag som helst det är bara otur och att komma igen. 

Att det mänskliga ögat skall göra en snabb bedömning under press är tjusningen med fotbollen. Målkamera och repriser i slowmotion förordas och snart skall väl spelarna ha mikrochip inopererade så att man kan styra dom med en liten spak. 
Herregud domare kommer göra felbedömningar både en och två gånger under en match men i långa loppet jämnar det ut sig. 

En situation som diskuterades var Bergas 3-0 som dömdes bort för offside. Domslutet av assisterande var helt korrekt, om ni inte tror mig så har jag hela episoden på bild. Hade däremot Robin låtit bollen vara så hade Lagesson fått sitt första mål i Bergadressen.

Det som bekymrar mig mest var dock Älmebodas ledare som i frustation helt tappade koncepterna. Grimaser och felaktigt ordval direkt riktat till domare inte bara en gång utan flera är inget föredöme för såväl spelare som ungdomar som var på plats. Om det inte redan är gjort så är det kanske på sin plats att göra en ”Pudel”.

 Behöver ni undra över varför förbunden har svårt att rekrytera nya domare, dags att tänka om.

Domaretrion får ett klart godkänt betyg i en svårdömd match, påverkade inte spelet vilket är ett gott betyg.

1 kommentar:

Anonym sa...

den bilden vill jag se ! //#31