söndag 19 maj 2013


Gårdagens fest blev dagens baksmälla!

Ibland kan man inte sluta förundras över hur snabbt glädje kan förvandlas till sorg och frustation. Gårdagens lokalderby mot Nybro IF är en typisk fotbollsupplevelse som bekräftar detta. Kanske är det just det som är tjusningen med fotboll och för den delen all idrott. Det oförutsagda som skapar spänning, känslor och fram för allt engagemang.

En förlust som sved på många sätt, inte bara över förlorad serieledning eller att det var just i derbyt årets enda på hemmaplan. Det var nog på sättet som förlusten kom och föranleder mig till vissa reflektioner.


Till att börja med så måste jag uttrycka min stora förtjusning åt att det kom så många som 362 åskådare vilket är mycket bra med tanke på vad som visades på TV. Sett till detta så var det en fest som jag hoppas ger mersmak till kommande matcher.

Matchen då, ja att alla i hemmalaget underpresterade är väl ett faktum. Måste varit ett stort bryderi för den som var tillsagd att ta ut bästa hemmaspelare. Jocke var nog den lilla ljusglimten men även ”Mårten” med sitt slit och aldrig ge upp och Niklas inhopp bör få ett omnämnande. Övriga kan bättre men jag tror inte att det var dom individuella prestationerna som var den stora boven i dramat i går.

IFK Berga får inte igång något eget spel utan förlitar sig på motståndarnas misstag. När man väl vinner boll så strävar man efter snabba avslut och då mesta dels med långa bollar i djupet. Tyvärr så hamnade inte långpassen på rätt fötter igår vilket gjorde att bollen snabbt var tillbaka på ruta noll. Den spel iden ger dock motståndarna möjlighet till att äga boll och på så sätt sätta press. Fysik med kraft och snabbhet går ut över teknik och finess. Detta är en ny modell av spelide än vad vi är vana med, borta är den fotboll som lät bollen rulla runt med ett gediget passningsspel och på så sätt söka sig ytor. Kanske vore det läget inne nu att försöka hitta en kombination av dessa båda och hitta tillbaka till det spelet som var kännetecken förra året. Dagens spel är ganska lättläst för motståndarna.

Trots allt så fanns det en del saker att ta med sig till kommande matcher och då närmast mot Moheda på fredag. Kämpaglöden, alla spelarna gav allt i närkamper vilket visar på en stark moral och vilja. Att man sedan inte lyckas i varje moment hör ju till den bistra verkligheten. Många gula kort och avstängningar väntar men backupen är stark på bänken så där behöver man inte vara orolig. Se bara hur bra Niklas tog chansen när den väl kom.


Finns ingen anledning att misströsta, serien är lång och tro det eller ej. Jag är fortfarande övertygad om att IFK Berga spelar i Div.2 år 2014.

Till slut måste jag ge en eloge till huvuddomaren som enligt mitt sätt att se det var bra i en mycket svårdömd match. Däremot bör nog en av de assisterande ta sig ett riktigt stort funderande i sin kammare. Andra matchen i rad han på ett för många besynnerligt sätt går in och tar ett för matchen avgörande beslut. Förra gången blandade han ihop de gula korten så att det till slut inte blev ett rätt vilket han i går följde upp med att döma bollen inne när det enligt många, såväl spelare som publik från båda håll inte var fallet. Därmed inte sagt att det var domarens fel att vi förlorade matchen utan det var vår egna prestation men ändå?

Nybro matchen är nu lagda till handlingarna, nu laddar vi batterierna för fredag och tar en gruvlig revansch mot Moheda. Kom igen IFK Berga.

Inga kommentarer: