söndag 20 oktober 2013

Kvaldramatiken fortsätter

Fotbollsikonen Henrik Larsson, här till höger, matchade fram sitt Högaborg till 1 - 1
 i matchen på Bergaviks IP. Fortsättning följer...
Oj, oj, oj, kvaldramatiken fortsätter. Igår lirade blåränderna 1 - 1 hemma mot division tvålaget Högaborg. Med två 1 - 1 resultat (tidigare Haga - Berga 1 - 1) är IFK Berga beroende av nästa veckas resultat i matchen mellan Högaborg och Haga. Vi försöker reda ut begreppen:

*****

Ett fantastiskt härligt höstväder hälsade den rekordstora publiken välkommen. 673 åskådare hade tagit sig ner till Bergaviks IP för att följa ett nervigt kvalraffel med hemmahoppen i den ena huvudrollen och Högaborg med fotbollsikonen Henrik Larsson i bortabänkens tränarstab i den andra huvudrollen. Personligen betvivlar jag dock inte en sekund att vi var 674 på matchen igår. Är övertygad om IFK Bergas alltför tidigt bortgångne hedersordförande, Uffe Wollinger, satt i sin himmel på en blåvit molntapp å följde sitt kära Berga. Är dessutom övertygad om han petade i sig ett par klassiska fotbollskorvar i paus.

Bergabrudarna Amanda Ringqvist och Matilda Mårtensson hjälpte till under kvalmatchen...
Jäkligt kul med så mycket folk runt planen och ungdomsspelarna gav röst och tryck till
Bergaklacken. En riktigt skön inramning helt enkelt. Den sympatiske Henrik Larsson fick skriva åtskilliga autografer både före och efter match.

*****
Bra tryck runt stängslet...

Matchen inleddes med att lagen kände på varandra den första kvarten. Resterande del av halvleken vann Högaborg som hade en vass högerkant som ställde frågan gång på gång. Bortalaget tog även ledningen med ett magnifikt volleymål efter riktigt klappklappspel. Bergaboysen såg lite vilsna ut i stundens allvar. Initiativlöst och spänt där man oftast lämnade över ansvaret till någon annan.

Halvtidspausen kom lämpligt för Berga som kom ut med en klart bättre inställning i den andra halvleken. Bättre initiativkraft, mer löpningar och resolutare närkampsspel. Redan i paus tyckte vi  "verandaexperter" att hemmalaget kändes starkare i luftspelet och vi andades syrerikt luft varje gång Berga fick en fast situation i närheten av Högaborgs mål. Å mycket riktigt, Johannes Lagesson skallade snyggt in Marcus Mårtenssons välavvägda inlägg, 1 - 1.

Inbytte Marcus Rydasp svarade för en stark andra halvlek och gjorde ett sagolikt vackert mål som dock vinkades av för offside och Lagesson hade en tung frispark som målvakten stötte i egen stolpe. Högaborg hade å sin sida ett friläge snett utifrån som man brände rejält över och när domaren blåste för slutsignal så stod det 1 - 1 på anslagstavlan. Två minuter innan hade Bergas lagkapten Patrik Rydasp fått syna det röda kortet efter en fällning bakifrån.

Den avslutande straffsparkstävlingen vanns av Högaborg efter att det stått 4 - 4 efter fem straffar vardera.

Summa summarum en blek första halvlek och en klart godkänd andra. Det kändes som att vi behövde en halvlek att skaka av oss lite kvalfrossa och samtidigt komma in i Högaborgs lite rappare tempo. Plusvarianter först å främst till backlinjens Emil Håkansson, Niklas Rydasp, Joachim Lantz och en smart spelande Robert Conde på mittfältet.