torsdag 17 februari 2011

Adrenalin



Adrenalin är "ett stresshormon och en neurotransmittor som utsöndras från binjuremärgen som svar på stimulering från sympatiska nervsystemet. Adrenalin transporteras löst i blodet och har en rad olika effekter på vävnaderna, som har det gemensamt att de ökar kroppens prestationsförmåga. Adrenalin utsöndras vid exempelvis hårt fysiskt arbete, psykisk stress och ilska. Adrenalinet försätter kroppen i "alarmberedskap", bereder kroppen på att fly eller slåss".
 
För vissa fotbollsspelare blir adrenalinet en injektion som påverkar prestationen positivt. Man blir het, taggad och visar hjärta. För några går det dock käpprätt åt helvete dvs man får en överdos adrenalin som pumpar ut ilska och aggression utan urskiljning över vad som är rätt eller fel. I veckans Champions League mellan Milan och Tottenham visade den italienska dammsugaren Gattuso prov på det senare. Hans aggression tog helt överhanden från fotbollstänket och han var tokhög på adrenalin och förbannad på allt och alla (även om han ofta är detta och det är en av hans bästa fotbollsegenskaper). Denna gången gick det dock överstyr. Polaren Flamini fick tuppspelet i en enstaka situation och gick in med full kraft, kastande sig raklång i luften med samtliga dobbar riktade mot ett motlägg/motståndare. Överdos. Det är viktigt att försöka hitta sig egen adrenalinbalans, den nivå som skapar "positiv aggresivitet" för att man ska prestera på topp. Helt enkelt sin egen vinnarkänsla.

Var nere och kollade in Bergaträningen i kväll. Just dom där "positiva adrenalin-egenskaperna" hoppas jag truppen kan förbättra och förädla under året. Fotbollsmässigt är jag inte ett dugg orolig, utan det viktiga är att "blåställen" inte är inhängda i garderoben på Bergavikens IP. Ska bli förbannat spännande att se truppens reaktion när det är usla vårplaner, orkanstyrka i vindbyarna eller motståndare uppväxta på gröt, knäckebröd och blodpudding som jagar tre poäng. Jag tror vi får se rakryggade blåvita ränder, men också ett och annat genomtramp i den uppåtgående utvecklingsspiralen. Konstigt vore det annars. Tränare Gson får tanka in lite adrenalinövningar innan seriestart. Pang på rödbetan.

Kvällens träningstrippel ser ut som följer:
  1. Jalal Eliassi, såg pigg ut som en nybadad ekorre. Spring i benen, rapp i dragningarna och vass i spelet. Formtoppad redan?
  2. Alexander Modig, gjorde ett gudabenådat vackert mål under matchspelet. En briljant lobb i tredje maskan uppifrån. Till och med Iniesta hade fällt en glädjetår över ett så vackert mål.
  3. Ola Grändås och Martin Carlssons kommunaloranga skor lyste upp gräsmattan. Vackert???  

Söndagens bildgåta där svaret låg öppet som en isvak var helt enkelt, "hörna". Mr Anonym knep detta med lite coachhjälp. PGponkens ena förslag "vilken tavla" ger sidovinst och fribiljetter till Konstmuseet. 

På lördag är det årsmöte och årsfest. Då garanterar jag att det blir ett par "spektakulära boxningsmatcher" som kommer att gå till historien. Hoppas du är laddad med rätt adrenalindos då / BloggarBill 

Inga kommentarer: