onsdag 19 januari 2011

Barn värvningar!


Man slutar aldrig att förvånas över människors sätt att nå förutsatta mål. Det finns inga gränser när det gäller moral ock etik bara man får ut det man vill. Ingen har väl trott att idrotten skulle vara förskonad från dessa brister. Idrotten återspeglar ju bara samhället som vi alla har varit med och skapat.

Nu finns det dock avigsidor. I Sverige är barnarbete och handel med barn förbjudet, men idag kan vi läsa i Aftonbladet att även hos oss finns det en gråzon som ligger i gränslandet. Hammarby IF värvar 10 åringar med fagra löften och bättre utveckling. 10 åringar! Enligt HIF har man ett ansvar mot svensk fotboll där av värvningarna. Med andra ord, småföreningar klarar inte av att utveckla 10 åringar till elitspelare. Tro nu inte att Hammarby är ensamma om sitt synsätt, näst intill alla större föreningar bedriver samma strategi. Med fagra löften som guld och gröna skogar lockar man över tallanger. Kalmar FF, Örebro, Helsingborg, IFK Göteborg gör det och listan kan göras längre.

Ett par frågor som man kan ställa sig:

  • Vem kan tala om att en 10 åring blir bra eller inte?
  • Var får man bäst utveckling i en elitsatsning eller i en ungdomsförening typ IFK Berga?
  • Vem har det moraliska ansvaret, enbart föräldrar eller även idrotten?
  • Skall vi låta barn vara barn?

Det är nog dags att införa regler inom Svenska FF där man skyddar individen och tillåter barn vara barn. Se hur man har det i England och ta efter. Där är det klart och tydligt reglerat när, vilken ålder och hur värvningar får ske. Allt utgår från individen och föreningen kommer i andra hand.

Det blev ett bittert inlägg idag men jag blir så frustrerad och ledsen när jag hör hur det går till. Ser fram emot en debatt via Bergabloggen hur ni ser på detta spörsmål så kom igen med kommentarer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det inte är mer än rätt att de barn som är duktiga spelar för ett bättre lag. Oavsett om det skulle vara Berga, Kalmar eller Barcelona. Under barnens förutsättningar förstås.

M sa...

Det är lite obetänksamt att resonera så. En 10-åring har ju knappast mer än börjat spela fotboll och i de åren kan man inte börja jämföra barnen med varandra. Den 10-åring som anses bäst i maj kan vara omvuxen av andra barn i augusti.
Om man som 10-åring värvas till en elitinriktad klubb i maj kan det säkert bli så att man i augusti är utanför laget, tröttnar och lägger av med fotboll. Det är ju ett misslyckande och man har tappat en spelare som kanske skulle ha blommat ut när han var 15, eller 17 år.
Det gäller att visa tålamod med barnen, låta dem utveckas stegvis och också förstå att de ibland står still i sin utveckling. Först långt senare, då en spelare både har utvecklat sin fotbollskunnande och sin personlighet, visar det sig om en spelare är lämplig för eliten eller ej.
Det viktiga är att barn och ungdomar inte lägger av på grund av höga krav i tidig ålder. Ju längre de håller på med fotboll ju fler duktiga fotbollspelare utvecklas. Och fler ungdomar får en sund fritid oavsett om de slutar i Barca eller Kåremo.